Siirry sisältöön

Rouva Helka ”Helkky” Visuri on Vuoden Lotta 2025 

Lotta Svärd Säätiö nimesi viestilottana toimineen 102-vuotiaan pieksämäkeläisen Helka Visurin Vuoden Lotaksi. Valintaa ohjasi tänä vuonna Lupaus – perintö on ikuinen -teema.

Lottalupauksen 17-vuotiaana tehnyt Visuri edustaa esimerkillisesti toimintaa ja asennetta, jotka edistävät aktiivista yhteiskuntavastuun kantamista ja lähimmäisistä välittämistä.

”Jo nuorena tyttönä Helka piti itsestään selvänä, että myös hän tekee osuutensa Suomen taistellessa itsenäisyydestään. Sodasta huolimatta Helka opiskeli itselleen ammatin, ja sotien jälkeen perusti perheen ja teki pitkän uran arvostettuna opettajana”, sanoo Lotta Svärd Säätiön toiminnanjohtaja Anne Nurminen.

”Lisäksi Helka on jatkanut lottaperinteen vaalimista ja sen seuraaville sukupolville siirtämistä aktiivisesti lähes näihin päiviin saakka”, lisää Nurminen.

Vuoden Lottana Visuri voi toimia esikuvana, mutta myös toivon lähteenä monille nuoremmille

”Helkyn iloinen ja elämänmyönteinen asenne antaa valtavasti toivoa meille kaikille. Toivoa ja uskoa tulevaan tarvitaan, kun maailma näyttäytyy epävarmana. Helkyn esimerkki kertoo meille, että me selviämme kyllä, tulipa eteen mitä vaikeuksia tahansa”, jatkaa Nurminen.

Vuoden Lotta 2025 -nimeämisjuhlaa vietettiin Lotan päivänä 12. toukokuuta Pieksämäellä. Lotta Svärd Säätiö on vuodesta 2007 alkaen nimennyt Vuoden Lotan. Vuoden Lotaksi voidaan valita lottatyössä ansioitunut henkilö tai lottahengessä uutterasti toisten hyväksi toiminut suomalainen nainen. Nimitys voidaan myöntää myös yhteisölle, joka täyttää edellä luetellut kriteerit.

Vuoden Lotta palkitaan arkkitehti Marja Hämäläisen suunnittelemalla numeroidulla Lottakorulla sekä kunniakirjalla.

Helka Visuri os. Tulonen

Vuonna 1922 Savonlinnassa syntynyt Helka Visuri (os. Tulonen) liittyi lottiin heti 17 vuotta täytettyään. Lottalupauksen annettuaan ja lyhyen perehdytyksen saatuaan Visuri aloitti työt viestilottana Pieksämäellä Ilmavalvonta-aluekeskuksessa, Ivak 153:ssa, jossa Mikkelin päämajasta lähetetyt käskyt otettiin vastaan ja välitettiin eteenpäin. Visuri toimi lottana Pieksämäellä talvi- ja jatkosodan ajan.

Helka Visuri opiskeli Helsingissä liikunnan opettajaksi ja työskenteli voimistelunopettajan tehtävissä Nokialla ja Oulussa. Sotien jälkeen hän avioitui ja sai neljä lasta.