Lottamuseon uusi Tuntematon lotta -valokuvanäyttely laajentaa perinteistä lottakuvastoa ja muistuttaa muistamisen tärkeydestä
Mitä kuvat kertovat, jos tieto henkilöstä, tapahtumista ja paikoista katoaa tai ajan kuluessa unohtuu? Lottamuseossa 25.10. avautuva Tuntematon lotta -valokuvanäyttely tarjoaa välähdyksiä lottana toimineiden naisten maailmasta ja haastaa pohtimaan muistamisen tärkeyttä.
Tuntematon lotta -valokuvanäyttely on Lottamuseon erikoisnäyttely, jonka kuvat ovat tavalla tai toisella tunnistamattomia tai tyypillisestä lottakuvasta poikkeavia. Valokuvat näyttävät välähdyksiä lottana toimineiden naisten maailmasta, usein lottien itsensä kuvaamana.
”Useimpien kuvien henkilöt, tapahtumat, paikka tai tarkka aika ovat tuntemattomia ja siksi kuvat saattavatkin herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia”, kertoo Lottamuseon tutkija ja näyttelyn suunnittelija Sini Näppä. “Monet kuvat vievät katsojan myös totuttua yksityisempään tilaan.”
Mitä meille jää, jos emme muista mennyttä?
Valokuvanäyttely sai alkunsa viime vuonna Lottamuseolla suoritetun valokuvakokoelman inventointityön myötä. Projektissa käytiin läpi kaikki museon kokoelmissa olevat, noin 25 000 valokuvaa. Kuvien joukossa oli suuri määrä valokuvia, joista on vähäiset tai ei lainkaan taustatietoja.
“Kuvat olivat kiehtovia ja monia ajatuksia herättäviä. Halusimme tehdä näistä upeista, tuntemattomista lotista otetuista valokuvista näyttelyn, joka paitsi tarjoaa meille uuden näkökulman perinteiseen lottakuvastoon, mutta myös haastaa pohtimaan muistamisen tärkeyttä”, kertoo Näppä.
Valokuvat ovat tärkeä osa ihmisten muistia; niiden avulla muistamme ja tulemme myös itse muistetuksi. Valokuvanäyttelyllä halutaan korostaa myös museoiden roolia osana yhteistä muistiamme. Mitä meille jää, jos emme muista mennyttä?
Tuntematon lotta -valokuvanäyttely avautuu yleisölle Lotta Svärd Säätiön 80-vuotisjuhlaviikonloppuna 25.-28.10.2024 jolloin museoon on vapaa pääsy. Tervetuloa!