Oppimateriaalit
Sodan ja rauhan välissä
Sodan ja rauhan välissä -opetuskokonaisuuden tavoitteena on oppia ymmärtämään, että siirtyminen sodasta rauhaan oli vuosia kestänyt, koko yhteiskuntaa koskettanut prosessi. Opetuskokonaisuuden jälkeen oppilas/opiskelija ymmärtää, miten eri ikäiset ja eri taustoista tulevat suomalaiset kokivat sodan ja sen päättymisen hyvin eri tavoin.
Oppimateriaaliin tutustumalla oppilas/opiskelija löytää yhtäläisyyksiä sodan jälkeisen yhteiskunnan ja tämän päivän maailman välillä. Oppimateriaalin kautta opiskelija saa itselleen ja erilaisiin vuorovaikutustilanteisiin valmiuksia kohdata ja käsitellä eri tilanteita, poikkeusolosuhteita ja muuttuvaa maailmaa sekä tunnekokemuksia.
Digitaaliset sisällöt
Lottamuseolla on hauskoja ja oppimista tukevia digitaalisia sisältöjä, joita voi hyödyntää myös oppitunneilla.
- Pikkulotta – Valitse oma tarinasi -peli
- Sivistyksen voimalla -mobiiliopastus
- Vaaran vuodet -verkkonäyttely
- Lottagalleriassa voi tutustua yli 1500 lotan ja pikkulotan tarinaan.
Ullakon salaisuus -tehtäväpaketti päiväkodeille ja kouluille
Vuonna 2020 Opera Tellus ja Lottamuseo päättivät toteuttaa yhteistyönä päiväkodeille ja ala- ja yläkouluille ilmaisen tehtäväpaketin nimeltään Ullakon salaisuus.
Tämän verkkopohjaisen tehtävävinkkipaketin avulla voidaan oppia ja opettaa hauskalla ja jännittävällä tavalla mm. Suomen yleistä ja kulttuurihistoriaa ja oman itsensä sekä toisten arvostusta ja yhdessä tekemisen ja toisista huolehtimisen tärkeyttä.
Sodan muisti – Suomi toisessa maailmansodassa
Sodan muisti on Sodan ja rauhan keskus Muistin tuottama verkkosivusto, joka käsittelee Suomea toisessa maailmansodassa. Sivusto on rakennettu opetuksen tueksi ennen kaikkea perusopetukseen ja lukioihin, mutta tarjoaa kiinnostavia sisältöjä myös muille käyttäjille.
Verkkosivustolta löytyy Lottamuseon tekstit ja Sodan ja rauhan keskus Muistin tuottamat tehtäväkokonaisuudet koskien lottia ja pikkulottia.
Lottamuseon verkko-oppitunti
Lähde sadan vuoden aikamatkalle lottien ja Suomen historiaan!
Oppitunti pohjautuu Lotta Svärd – Tulevaisuuden rakentajat -näyttelyyn. Näyttelyn teemoihin tutustutaan laadukkaasti tuotetun kuva- ja videomateriaalin kautta. Tunnin aikana on mahdollista esittää oppaalle kysymyksiä ja keskustella ryhmän kanssa.
Verkko-oppitunnista on kaksi eri versiota. Toinen niistä soveltuu 5.-6. luokkalaisille ja toinen yläkoululaisille ja lukiolaisille.
Verkko-oppitunti toteutetaan Teamsin välityksellä tai tilaajan toivomalla videopalveluyhteydellä, jolloin tutkija kutsutaan vierailijana paikalle.
Tiedustelut ja varaukset tutkija Elina Tarvainen elina.tarvainen(at)lottamuseo.fi tai p. 044 705 4755.
Vierailulle Lottamuseoon?
Lottamuseolla lapset ja nuoret pääsevät tutustumaan Lotta Svärd -järjestön ja lottien yli satavuotiseen historiaan. Museon näyttelyissä keskiöön nousee suomalaisten naisten vapaaehtoinen työ, joka linkittyy kiinteäksi osaksi kansakuntamme kehitystarinaa.
Lottamuseo tarjoaa ilmaisen vierailun museoon!
Kaikki opetusryhmät (varhaiskasvatus, peruskoulu ja toinen aste) voivat tutustua museon näyttelyihin ja osallistua opastukselle/työpajaan veloituksetta. Tarjoamme oppilaille myös mahdollisuuden ilmaiseen ruokailuun Museokahvila Lottakanttiinissa.
Tiedustelut ja varaukset: info(at)lottamuseo.fi tai puh. (09) 274 1077.