Siirry sisältöön

Testaa muonituslottien reseptejä

36 kg kuivattua ruokahernettä (tykkiin herneet ja kylmää vettä päälle kolminkertaisesti herneiden määrä)

6 kg tuoretta porsaankylkeä

6 kg tuoretta porsaansavukylkeä

6 kg tuoretta porsaanlapaa

Lihat krossattuna, eli karkeampana kuin jauhettu

4 kg tuoretta kuorittua sipulia, hienoksi silputtuna

2 l lihalientä(luista kasaan keitettyä)

2 kg sinappia valmiina tai 2 dl sinapin siemeniä hyvin jauhettuna

1 dl mustaa pippuria jauhettuna

2 dl meiramia

0,5 dl suolaa

Tästä reseptistä voi toki jokainen kotikokki muunnella mieleisensä ja valmistaa kotioloihin sopivan määrän maistuvaa perinnerokkaa.

Tykki sijoitetaan hyvään suojaisaan, tasamaastoiseen paikkaan. Herneet laitetaan hyvin pestyn tykin keittopataan edellisenä päivänä likoamaan. Aamutuimaan seuraavana päivänä viritellään tykin alle pesään valkeat, jotta saadaan herneiden vesi kiehumaan. Tarkistetaan että vettä on riittävästi herneiden päällä, ellei niin lisätään jotta peittyvät. Herneitä keitellään hyvällä tulella 4 tuntia, joten kuivia puita saa varata reilusti tykille. Sekoittaa tarvitsee vasta kun herneet alkavat rikkoontua rakenteeltaan. Sitten lisätään lihaliemi, lihat, sipulit, kuivat mausteet, kaikki sekaan hyvin hämmentäen. Jatketaan keittämistä noin 4 tuntia. Valkea saa olla jo rauhallisempi, kunhan kipinämikko muistaa lisäillä puita harvakseltaan.

Muonituslottia Tampereella 1935.

5 l vesi

2 kg kaaliraaste

1 kg porkkanaraaste

300g sipulikuutio

0,5 dl lipstikka

1 dl meirami

1 dl siirappi

1 dl kasvisliemi

1 rkl mustapippuri

1 tl suola

Kuullota sipulit, lisää kattilaan muut ainekset ja hauduta pitkään kannen alla miedolla lämmöllä.

Keiton lopusta eväspiirakka: 

Kaulitse voitaikina n 1 cm paksuiseksi levyksi. Valuta keiton liemi siivilän läpi. Lisää keittoon sopiva määrä kananmunaa ja korppujauhoja (1l keittoa ilman lientä, 2 kananmunaa, 1 dl korppujauhoja).

Levitä kaalitäyte puolikkaan voitaikinalevyn päälle, nosta lopputaikina täytteen päälle ja sulje piiraaksi. Voitele piiras kananmunalla ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Painele haarukalla piiraan pintaan ilmareikiä. Paista kullan ruskeaksi.

Vuoden 1931 Lotta-Svärd lehdessä oli varsin mainio artikkeli ajankohtaan osuen, kun saamme leppeistä kesähelteistä nautiskella ja virvoittavia juomia mielittelemme.

Virvoittavia ja maukkaita kesäjuomia

Aivan käden käänteessä ja tarvitsematta ryhtyä erikoisiin keittopuuhiin voitte kesähelteellä valmistaa täyteläisen makuisia ja miellyttävästi virvoittavia kahvijuomia, erilaisia jääkahveja, kun käytettävissänne on seuraavan ohjeen mukaan ennakolta valmistettua kahvisiirappia.

Kahvisiirappi

Keitetään vahva kahvi: 2 vesilitraa kohden 500g jauhettua kahvia.

Kun kahvi on kiehunut ja selvinnyt (pöönipurnut laskeutuneet pohjaan), siivilöidään kahvi paksupohjaiseen kattilaan.

”Porot” voi käyttää pensaille ja kukkapenkkiin lannoitteeksi.

Lisätään kattilaan, kahvin joukkoon 1½ sokeria, sekoitetaan jotta sokeri sulaa joukkoon.

Seosta keitellään kasaan viitisen minuuttia edelleen sekoitellen huolella, ettei pala pohjaan.

Valmis siirappi kaadetaan huolella desifeerattuun, korkilliseen lasipulloon tahi purnukkaan, josta helppo annostella tarpeen mukaan. Kototekoista siirappia suositellaan säilytettäväksi kylmässä.

6 dl vettä
10 uutta perunaa, hyvin pestyinä ei kuorittuna
nippu kesäporkkanoita, hyvin pestyinä ei kuorittuna
1 pieni kukkakaali
nippu kevätsipulia tai
1 sipuli ja 10cm pätkä purjon latvusta
200g tuoreita herneitä tai
½ l herneen palkoja
6 dl täysmaitoa
200g sulatejuustoa
40 g voita
1 tl suolaa
1 tl sokeria
½ tl mustapippuri rouhetta
nippu tuoretta tilliä

Vesi kattilaan kiehumaan, joukkoon suola, sokeri ja pippuri. Kiehuvaan veteen pilkotut perunat ja porkkanat, keitä 5 min. Lisää maito, herneet, palasteltu kukkakaali, pieneksi silputtu sipuli sekä sulatejuusto. Keitä hellällä lämmöllä tovi, varoen ettei mene ylikypsäksi. Viimeiseksi voi ja tilli, sekoita keitto ennen tarjolle viemistä.

Antrean paikallisosaston muonitusneuvoja ja muonituspäällikkö vuonna  1932.

1 l tähteeksi jäänyttä ohrasuurimopuuroa
200g voi
2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2½ tl leivinjauhetta.2 dl rusina
2 dl mantelia, rouheena
(+ 2dl mantelia, rouheena lautaselle, koristelua varten)
Sulata voi, mittaa kaikki ainekset taikinakulhoon ja kaada voi päällimmäiseksi.
Vaivaa nopeasti taikina tasaiseksi massaksi. Kaada massa leivontapöydälle.
Muotoile taikinasta reilu ranteenpaksuinen, tasainen pötkö.
Leikkaa lastalla suuri viipale taikinasta, noin 4-5cm paksuudeltaan ja ”kasta” viipale kerrallaan mantelirouheeseen, joka on lautasella.
Nosta viipale mantelipuoli ylöspäin paistopellille, leivinpaperin päälle.
Kun saat kaikki cookiet pellille, paina kädellä massaa hiukan litteämmäksi, jotta kypsyy tasaisesti.
Paistetaan ensin 185 asteessa noin 20-25 min, tai kunnes ovat kullanruskeita pinnaltaan.
Tämän jälkeen uunin paistolämpötila lasketaan 160 asteeseen, jossa loppukypsennys noin 10 minuuttia. Tässä kohtaa kannattaa olla suhteellisen tarkkana, etteivät pala.
Lopputuotteen tulisi olla pinnaltaan rapea ja sisältä ihanan mehukas.

Omenamehua

Raparperia

Kardemummaa

Vaniljasokeria

Vettä

perunajauhoja

(sokeria)

Kuori ja paloittele raparperit. Lisää kattilaan omenatäysmehu, ripaus kardemummaa, lusikallinen vaniljasokeria ja raparperinpalat (mikäli haluatte lisää makeutta kiisseliin, lisätkää sokeria oman maun mukaan). Keitä, kunnes raparperit ovat kypsyneet ja alkavat hajota. Sekoita muutama ruokalusikallinen perunajauhoja noin desilitraan vettä. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita perunajauholiuos pienissä erissä koko ajan sekoittaen raparperien joukkoon. Tämän jälkeen nosta kattila vielä takaisin liedelle ja anna kiisselin kiehahtaa mutta älä enää keitä sitä. Jäähdytä kiisseli. Tarjoillaan jälkiruokana jäätelön tai vaikkapa täyteläisen jogurtin kanssa. Hieman modernimpi tapa on tehdä tästä ihanan raikkaasta kiisselistä niin kovin nykyaikainen smoothie.

10 kpl Hieman kuivahtaneita pullia, korvapuustit maukkaimpia
1,5 dl Vadelma hilloa
2 Kananmunaa
2dl Maitoa/Kermaa

Viipaloi pullapalat n. 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Vuoraa noin 22 cm halkaisijaltaan oleva vuoka leivinpaperilla. Lado pullaviipaleet tiiviisti vuokaan.  Levitä pullaviipaleiden päälle tasainen kerros vadelmahilloa. Lisää kerros pullaviipaleita hillon päälle, jälleen tiiviisti latoen. Toista kerroksia, kunnes vuoka on täysi tai niin korkea kun vanukkaasta haluat. Sekoita kulhossa 2 dl maitoa/kermaa sekä kananmunat tasaiseksi massaksi. Kaada munamaito seos vuokaan pullaviipaleiden päälle. Paista 160 asteisessa uunissa n.3o minuuttia. Tarjoile vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

Viipaloi pullapalat n. 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Vuoraa noin 22 cm halkaisijaltaan oleva vuoka leivinpaperilla. Lado pullaviipaleet tiiviisti vuokaan.  Levitä pullaviipaleiden päälle tasainen kerros vadelmahilloa. Lisää kerros pullaviipaleita hillon päälle, jälleen tiiviisti latoen. Toista kerroksia, kunnes vuoka on täysi tai niin korkea kun vanukkaasta haluat. Sekoita kulhossa 2 dl maitoa/kermaa sekä kananmunat tasaiseksi massaksi. Kaada munamaito seos vuokaan pullaviipaleiden päälle. Paista 160 asteisessa uunissa n.3o minuuttia. Tarjoile vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

1,4 l tomaattimurskaa

3,5 dl vettä

300g varsiselleriä

100 g sipulia silputtuna

½ dl kasvisliemijauhetta

½ tl valkosipulimurskaa tai

2 kynttä silputtuna.

½ tl basilikaa

1 tl lipstikkaa

1 rkl sokeria tai hunajaa

yrttisuolaa maun mukaan.

Kaikki ainekset kattilaan kiehumaan. Keitetään kypsäksi välillä sekoittaen. Soseuta keitto ja tarkista maku. Tarvittaessa lisää ripaus yrttisuolaa.

Tekstilähde: Kotiliedelle kirjoittanut sairaanhoitajatar Kyllikki Pohjola. Julkaistu Kotiliesi No 5 vuodelta 1931

½ sipuli

2 valkosipulin kynttä

2 dl riisiä

tomaattimehua

5-6 suurta tomaattia

suolaa

pippuria

basilikaa (jos on saatavilla)

Sipuli ja valkosipulinkynnet pilkotaan pieniksi ja kuullotetaan pienessä määrässä öljyä. Riisi lisätään kattilaan, jonka jälkeen kattilaan lisätään tomaattimehu vähitellen, tilkka kerrallaan, kunnes risotto on hautunut kattilassa noin puoli tuntia. Lisätään kattilaan suola ja pippuri sekä saatavilla olevia muita mausteita esimerkiksi basilika sopii vallan mainiosti tähän ruokalajiin. Tuoreet tomaatit kuutioidaan ja lisätään kattilaan viimeiseksi. Tarvittaessa tuoreiden tomaattien lisäämisen jälkeen voidaan risottoa vielä kuumentaa hetki kattilassa. Annetaan ruoan vetäytyä hetki ja tarjoillaan raikkaan salaatin kera.

Tekstilähde: Kotiliedelle kirjoittanut talousopettaja Edit Reinilä-Hellman. Julkaistu Kotiliedessä No 14 vuonna 1927