Virkkunen Maila
Kesäloman 1942 Maila Virkkunen työskenteli lääkintälottana sotasairaalana toimineella Naistenklinikalla.
Maila Virkkunen (o.s. Aro) syntyi 7.5.1924 Jyväskylässä. Perhe asui tuolloin Suonenjoella, josta pian muutettiin Kuopioon, sieltä Kokkolaan ja sieltä Helsinkiin isän työn perässä, kun Maila oli 11-vuotias.
Talvisodan syttyessä Maila oli vasta 15-vuotias, mutta halusi palavasti kantaa kortensa kekoon isänmaan puolesta. Heti kun oli mahdollista, liittyi Maila Lottiin saaden siihen 6 viikon lääkintälottakoulutuksen Helsingissä 1942.
Kesäloman 1942 Maila työskenteli lääkintälottana sotasairaalana toimineella Naistenklinikalla. Kesän 1943 Maila työskenteli Invalidilaitoksessa samoissa työtehtävissä. Siellä hän myös tapasi tulevan puolisonsa Topin, joka oli haavoittunut jalkaan. Pian tiet erosivat, kun Maila jatkoi opiskeluja. Toukokuussa 1944, Maila siirrettiin rintamalle, ensin Karhumäkeen, sieltä Kontupohjan Käppäselkään, ja sitten hyvin pian Tali-Ihantalaan, tukikohtinaan ensin Kemppilän koulu, sitten Lottolan koulu ja viimeiseksi Illilän kartano.
Näissä kaikissa kenttäsairaaloissa hän toimi lääkintälottana kirurgi Richard Sotamaan ryhmässä, avusti sairaanhoitajia potilastyössä, hoiti usein sekä päivä- että yövuorot, siivosi paikkoja ja pesi kaatuneiden ruumiita. Kerran hän tätä tointa tehdessään pelästyi kovin, kun ruumiiksi luokiteltu alkoikin liikutella silmiään. Maila haki apua ja niin mies pääsi hoitoon ja lopulta selvisi. Sotatoimien päätyttyä kenttäsairaala siirtyi Konnunsuon vankilaan perustettuun sotasairaalaan, josta Maila kotiutettiin syyskuussa 1944.
Sodan jälkeen Maila opiskeli Helsingin yliopiston hammaslääketieteellisessä tiedekunnassa, josta valmistui v. 1951. Hän oli myös tavannut Topinsa uudelleen ja avioitunut 1946. Vanhin tytär Virpi syntyi v. 1947, toinen tytär Taija v. 1948 ja kuopus, Jussi v. 1951 samana vuonna, kuin Maila valmistui hammaslääkäriksi. Ensimmäinen työpaikka löytyi Imatralta, josta perhe siirtyi Keuruulle 1953. Työuransa Maila teki Keuruun kunnan kouluhammaslääkärinä. Hoidettuaan koululaiset, jatkui Mailan työt aikuispotilaita hoitaen iltamyöhään asti, koska hoidon tarve oli niin suuri.
Keuruulla asuessaan Maila toimi aktiivisesti sotilaskodissa aina eläkkeelle pääsyynsä asti ja sen jälkeenkin. Maila kuuluu yhä edelleen Maanpuolustusnaisiin (tilanne 2022). Isänmaan turvallisuus on ollut ja on yhä edelleen Mailan sydämenasia. Mailalle on myönnetty useampi kunniamerkki hänen työstään Isänmaan hyväksi sotien aikana.