Siirry sisältöön
Salmen kasvokuva

Veikkolainen Salme

Pikkulotta

Lottakioski oli Salme Veikkolaisen kodin lähellä ja siellä tarvittiin tyttöjä apuun pieniin tehtäviin

Salme Veikkolainen (o.s. Ritola) syntyi Alavudella vuonna 1931. Sisaruskatraaseen kuului Salmen lisäksi kolme veljeä Salmen ollessa lapsista toiseksi vanhin ja perheen ainoa tytär. Sodan alkaessa olivat lapset vielä nuoria, joten isän ollessa rintamalla perhe sai maanviljelystilansa hoitoon vierasta työvoimaa. Rintamalta palattuaan isän itse kasvattamat rakkaat hevoset ja varsat olivat siten hyvässä voinnissa, ja isä tuli äidin avuksi navettatöihin tuoden mukanaan uudenlaisia taitoja karjanhoitoon ja lypsytyöhön.

Pikkulotaksi Salme liittyi Alavudella, jossa vuodesta 1939 lähtien pikkulottatoimintaa ohjasi lotta Rouva Vuorio, joka oli ammatiltaan opettaja ja jolla oli Salmen kanssa saman ikäinen tytär. Pikkulotat kokoontuivat Vuorion kotiin kerran viikossa, jossa heitä ohjattiin koti- ja puutarhanhoitoon liittyvissä tehtävissä kykyjensä mukaan. Lottakioski oli Salmen kodin lähellä ja siellä tarvittiin tyttöjä apuun pieniin tehtäviin, kuten perunankuorintaan, tiskaukseen sekä juoksutytön tehtäviin kaupassa käyntejä ja asioiden hoitoa varten. Pikkulotat työskentelivät siellä vuorotellen.

Pikkulotille järjestettiin myös yhden tai useamman päivän leirejä ja Salme pääsi usean päivän mittaiselle leirille Kuortaneelle. Pikkulottia oli siellä paljon ja pienen lottatytön mieleen jäivät kauniit kesäpäivät ja liikuntaleikit. Vapaa-aikana pikkulotat harrastivat yleensä liikuntaa kotipiireissä sisarusten ja naapuruston lasten kanssa, mutta tekivät he myös kotitiloille harvennus- ja kitkemistöitä. Pikkulotille järjestettiin myös käsityöpiirejä, joissa kudottiin omista villalangoista villasukkia rintamalle lähetettäväksi. Näitä lähetettiin aina suuri määrä kerrallaan rintamalle. Salmen ollessa 12 –vuotias, hän sai kutomistaan villasukista rintamalta kiitoskirjeen joulukuussa 1942 kenttäpostina. Kirjeessä ”Olavi” kiittää saamastaan paketista, jonka oli ilomielin ottanut vastaan.

Sotien jälkeen Salme haki työpaikkaa leipomosta ja pääsi sinne vuorotyöhön. Siellä Salme vietti muutaman vuoden. Samaan aikaan hän oli kuitenkin äitinsä apuna navetassa sen mukaan, mikä vuoro kulloinkin oli sopiva. 15-vuotiaana Salme kävi ompelu- ja kutomakurssin, joita pidettiin tuolloin omakotitalojen yläkerrassa. Kurssin siivittämänä Salme pääsi töihin ompeluliikkeeseen, jossa vierähti pari vuotta, kunnes liike lopetettiin omistajan sairastumisen vuoksi. Samoihin aikoihin löytyi puoliso Alavudelta. Salme muutti kumppaninsa kanssa taloon, jossa asuivat myös puolison isovanhemmat. Salme jatkoi ompelijana valmistaen vaatteita kylän naisille ja oli myös pitoemäntänä seurakunnalla maatalon emännän tehtävien ohella. Perheeseen syntyi kolme lasta.

Nykyään Salmella on jo kuusi lastenlastenlasta. Puoliso nukkui pois vuonna 2013. Vuodesta 1966 lähtien alkanut kuorolauluharrastus on jatkunut näihin päiviin saakka ja on Salme ollut aktiivisesti mukana myös erilaisissa järjestötoiminnoissa, kuten Marttaliiton, Eläkeliiton sekä sotaveteraanien toiminnassa.

Kokovartalokuva Salmesta
Salme lottapuvussa aikuisiällä