Valkonen Marjatta
Lokakuussa 1942 Marjatta Valkonen sai komennuksen Äänislinnassa toimivan 66:nnen sotasairaalan muonitusryhmään
Siiri Marjatta Valkonen (o.s. Kauppinen) syntyi 1.12.1921 Hankasalmella maanviljelijäperheeseen. Marjatta kävi kansakoulun Venekosken koulussa. Koulun jälkeen Marjatta työskenteli monen muun maatalon tyttären tavoin kotitilallaan. Aikuistuva Marjatta ehti käydä Suolahden nuoriso-opiston vuosikurssin ennen kuin opiston tilat annettiin muuhun käyttöön talvi- ja jatkosodan ajaksi.
Marjatta liittyi Lotta Svärd -järjestöön vuonna 1940. Hän kuului Jyväskylän piirin Hankasalmen paikallisosaston muonitusjaostoon. 19-vuotias Marjatta antoi lottalupauksen 18.5.1941. Hän kävi Lotta Svärd-kurssin iltakurssina 1942 ollessaan jo lottakomennuksella Äänislinnassa.
Marjatta Valkonen lähti ensimmäiselle komennukselleen 12.9.1941. Hän toimi aluksi muonituslottana 30. sotasairaalassa Jyväskylässä. Ensin työpiste oli Seminaarinmäen ja sittemmin Kinkomaan sairaalassa. Myöhemmin tuli komennus kanttiinilotaksi Haapamäen asemalle, joka oli tärkeä raideliikenteen solmukohta.
Lokakuussa 1942 Marjatta sai komennuksen Äänislinnassa toimivan 66:nnen sotasairaalan muonitusryhmään. Äänislinnassa olonsa aikana Marjatta kävi kolme kertaa lomalla kotona. Keskimmäinen lomista, syksyllä 1943, oli työloma ja kesti kaksi kuukautta, sillä kotitilalla tarvittiin apua syystöissä. Marjatan viimeinen lottakomennus päättyi 21.6.1944. Hän ehti olla eri komennuksilla yhteensä 2 vuotta, 9 kuukautta ja yhdeksän päivää.
Sodan päätyttyä Marjatta avioitui hankasalmelaisen Lauri Valkosen kanssa, ja perheeseen syntyi kolme lasta, kaksi poikaa ja tytär. Perhe rakensi Hankasalmen keskustaan koulunmäen tukeville kallioille talon, Mörkölän. Lasten ollessa pieniä Marjatta oli kotona, mutta kun kaikki lapset olivat jo koulussa, Marjatta meni mukaan työelämään. Hän työskenteli vuosia paikallisessa elintarvikeliikkeessä.
Kun perheen pojat vartuttuaan muuttivat Ruotsiin, perhekeskeiset vanhemmat ja pikkusisko lähtivät perässä vuonna 1969. Ruotsin vuosina Marjatta ei ollut työelämässä, mutta hän toimi erittäin aktiivisesti Göteborgin suomalaisten toiminnassa, jopa niin monipuolisesti, että rouva Tellervo Koivisto vieraili Marjatan kotona, kun hän halusi tavata Göteborgiin muuttaneiden suomalaisten aktiivisimpia toimijoita.
Alun hankaluuksien jälkeen Valkoset viihtyivät Ruotsissa hyvin, mutta koti-ikävä kaihersi kuitenkin välillä mielessä. Kuudentoista Ruotsissa vietetyn vuoden jälkeen Marjatta ja Lauri Valkonen muuttivat takaisin Mörkölään, joka oli ollut välivuodet vuokralla. Vuonna 1983 lapset perheineen muuttivat myös Hankasalmelle. Perhe oli jälleen koossa.
Valkoset saivat töitä seurakunnan hautaustoimesta. Yhdessä he vastasivat hautausmaan hoidosta ja hautauksista. Koska Valkoset olivat kohteliaita ja empaattisia, he sopivat tehtävään erinomaisesti, vaikka se kävikin ajoittain henkisesti raskaaksi, etenkin, kun oli haudattava sukulaisia ja ystäviä.
Työn vastapainona ja varsinkin eläkeiässä Marjatta oli jälleen mukana monenlaisessa yhteistoiminnassa. Erityisen rakas Marjatalle oli kuorotoiminta, ja hän olikin mukana sekä Hankasalmen seurakunnan kirkkokuorossa että Hankasalmen naiskuorossa. Hän oli aktiivisesti mukana myös sekä Kalevalaisissa Naisissa että Martoissa. Ruotsin vuosien jälkeen kotiseututyö oli Marjatalle mieluista, ja hän olikin vuosia Kotiseutuyhdistyksen kantavia voimia. Hän muun muassa vastasi yhdistyksen omistaman kotiseututalon lämmittämisestä ja siivouksesta sekä vuokraustoiminnasta, sillä hän asui aivan talon ja sen pihapiirin vieressä. Seurakuntatyö oli loppuun asti Marjatan sydäntä lähellä, ja hän olisi mielellään lähtenyt vapaaehtoistyöhön sittenkin, kun voimat jo ehtyivät.
Marjatta haudattiin 26.3.2011 kotiseurakunnan hautausmaahan miehensä Laurin viereen.