Siirry sisältöön
Kasvokuva Irjasta tummassa puvussa, jossa on valkoiset koristeelliset kaulukset.

Vaherjoki Irja

Lotta MuonitusjaostoToimisto- ja viestijaosto

Irja oli koulutukseltaan suurtalousemäntä ja hän sai komennuksen Johannekseen KV.P:4:n muonituslotaksi.

Irja Katariina Vaherjoki (o.s. Paaso) syntyi 05.10.1912 Kuivaniemellä.

Irja Vaherjoki avioitui jämsäläisen Eino Vaherjoen (s. 1908) kanssa 19.11.1938 Helsingissä. Eino sai paikan Suojärven rakennusmestarina, joten keväällä 1939 he muuttivat Helsingistä Suojärvelle. Kun sota syttyi 30.11.1939, joutuivat he lähtemään evakkoon muutamassa tunnissa muiden suojärveläisten tavoin. Joensuussa he menivät sukulaisperheeseen evakkoon. Eino sai komennuksen Kannakselle jälleenrakentamaan ja hän meni sinne heti joulun 1939 jälkeen.

Irja toimi Joensuussa sotilaspiirin esikunnassa konekirjoittajana jonkin aikaa. Eino oli kysynyt pataljoonan komentajalta, eikö hänen vaimonsa pääse rintamalle muonittajaksi, kun Irja oli koulutukseltaan suurtalousemäntä. Irja saikin sitten komennuksen Johannekseen KV.P:4:n muonituslotaksi. Hän kertoi, että hänellä oli apuna kaksi nuorta kokkipoikaa. Aamusta pimeän aikaan ruoka vietiin metsään miehille, samoin illalla pimeän aikaan. Päivällä oli pommituksia. Helmikuussa pommituksia alkoi tulla niin tiheään, että Irjasta tuntui, että koneet ovat päällä koko ajan, ja metsä rapisi ruokaa viedessä. Sitten eräänä iltana lähetti tuli sanomaan, että komppanian pitää lähteä perääntymään: Summa on murtunut. Kaislahden koululta Johanneksesta perääntyminen jatkui Turkinsaareen, sieltä Vilajoelle ja edelleen Vehkalahdelle. Kotiuttaminen kesti toista kuukautta, ja Irja vapautui armeijan sotahommista 24.04.1940.

Perheeseen syntyi ensimmäinen lapsi 1941, toinen seuraavana vuonna, jonka jälkeen Irja oli kotiäitinä. Eino oli mukana jatkosodassa hyökkäysvaiheen aikana, mutta asemasodan aikana hän toimi Sortavalan maalaiskunnan rakennusmestarina kotiseudulleen palaavien karjalaisten asuttamisasioissa. Sortavalasta he lähtivät toistamiseen evakoksi juhannuksen aikoihin, kun suurhyökkäys oli alkanut 10.06.1944. Perheessä lapsia oli tuolloin kolme, nuorin syntynyt maaliskuussa 1944. Perhe meni evakkoon Einon kotiin Jämsään. Sodan jälkeen Eino sai paikan Oulun kaupungin rakennusmestarina, ja perhe muutti Ouluun alkutalvesta 1945. Irja oli kotiäit­inä ja piti myös kotiruokalaa opiskelijoille ja erään toimiston henkilökunnalle.

Irja Vaherjoki kuoli 15.4.1990 Oulussa.