Uurasmaa Sirkka
Uurasmaa oli Vaitolahden koululla huolehtimassa ylimääräisiin kertausharjoituksiin kutsutuista reserviläisistä, kun hän joutui puna-armeijan vangiksi.
Sirkka Uurasmaa syntyi 13.12.1905 Sysmässä. 1930-luvulla Sirkka työskenteli Suomen pohjoisimmalla koululla Vaitolahdessa keittäjä-vahtimestarina. Ennen talvisodan syttymistä perusti Sirkka siskonsa kanssa Vaitolahden saarelle Petsamon Kalastajasaarentoon Suomen pohjoisimman lottaosaston, johon kuuluivat kaikki saaren naishenkilöt.
Syksyllä 1939 oli Uurasmaa Vaitolahden koululla, jolla myös asui, huolehtimassa ylimääräisiin kertausharjoituksiin kutsutuista reserviläisistä. Monista kehoituksista huolimatta Sirkka ei halunnut lähteä turvallisemmille seuduille vaan jäi suorittamaan tehtäväänsä koululle.
Kun vihollinen sitten hyökkäsi Vaitolahden kansakoululle, merkittiin Sirkka Uurasmaa kaatuneesi marraskuun lopulla 1939. Hämmennys oli suuri, kun Sirkka asteli noin viisi kuukautta myöhemmin elävänä Suomeen. Hän ei ollutkaan kaatunut hyökkäyksen aikana toisin kuin yleisesti luultiin vaan jäänyt puna-armeijan vangiksi ja vapautettiin vankien vaihdon yhteydessä 20.4.1940.
Vankeusaikanaan Sirkka kuljetettiin muiden sotavankien mukana Murmanskiin kuulusteluihin ja tästä edelleen Siperiaan vankileiriin. Leirissä Sirkka siivosi, parsi ja paikkasi venäläisten vaatteita.
Kaikesta kokemastaan huolimatta Sirkka Uurasmaa ei luopunut lottatyöstä vaan palveli lottatehtävissä myös jatkosodan aikana.
Vuonna 1951 Uurasmaa avioitui ja muutti Karhulaan, missä hän työskenteli puutarhurin apulaisena. Myöhemmin leskeksi jäänyt Uurasmaa palasi vielä 1980 takaisin kotikuntaansa ja otti käyttöönsä jälleen tyttönimensä.
Sirkka Uurasmaalle myönnettiin urheudestaan harvinainen IV luokan Vapaudenristi.
Sirkka Uurasmaa menehtyi 10.6.1990 kotonaan Sysmässä.