Ström Airi
Airi Ström toimi lottana muonitusjaostossa Haminassa.
Airi Ström (o.s. Salonen) syntyi Kuusankoskella 21.11.1927 Pohjois-kymenlaaksolaiseen käsityöläisperheeseen. Perhe muutti Airin syntymän jälkeen Haminaan, jossa hän aloitti koulunkäynnin. Hän oli oppilaana Haminan yhteislyseossa 1944 keväällä kun hän sai määräyksen Lotta Svärd-järjestön toimesta lottapalvelukseen. Tämä määräys liittyi Kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriön nuorisotyövoimatoimiston koululaisten työkirjamääräykseen.
Airi palveli jatkosodassa Haminassa laivastoasemalla 8650/7 miehistön muonitusosastolla muonituslottana ajalla (7.6.1944-25.9.1944). Laivastoasemalla sijaitsi jatkosodan aikana Suomen laivaston esikunta ja radioasema. Hamina kuului tämän vuoksi tuolloin sotatoimialueeseen. Esikunta sijaitsi Haminan Poitsilassa, Poitsilan kartanossa. Laivastoaseman satamana käytettiin Hillon satama alueita mm. Nuutniemen laituria.
Suomen laivaston komentajana toimi jatkosodan aikana kontra-amiraali Eero Rahola pääpaikkanaan Hamina. Hänellä oli käytössään huvipursi, jossa Airi oli useasti kertomansa mukaan paistamassa lettuja itse amiraalille. Rahola käytti siviilialusta partiomatkoillaan itäisen Suomenlahden saaristossa, jotta ei joutuisi liian helposti vihollisen maalitauluksi. Tämän huvipurren varusmieskipparina toimi tuolloin myöhemmin legendaarisena radioäänenä tunnetuksi tullut Martti Silvennoinen. Laivastoasemalla vieraili usein toinenkin myöhemmin tunnetuksi tullut radioääni, Suomenlahden Rannikkotykistön valistus- ja tiedotusupseerina toiminut Oke Jokinen.
Sodan jälkeen Airi Ström suoritti keskikoulun loppuun ja toimi sitten Oy Ahlgvist Ltd:ssä konttoriapulaisena. Hän solmi avioliiton 1948 sotaveteraanin, kolmen kannaksen koukkaaja Aarne Strömin kanssa. Aarnesta tuli sodanjälkeisten merimiesvuosiensa jälkeen luotsi ja Airi toimi perheenäitinä. Kun lapset alkoivat olla aikuisiässä, Airi aloitti työelämän uudestaan ja oli Haminan verotoimistossa verovirkailijana eläkeikään asti. Työn ohella hän toimi Haminan Kansalaisopistossa taidepiirin ohjaajana ja opettajana. Hänen rakas harrastuksensa oli taidemaalaus, jossa häntä arvostettiin valtakunnallisellakin tasolla. Hän osallistui useisiin valtakunnallisiin taidenäyttelyihin. Hän toimi myös pitkään Haminan Taideseuran sihteerinä. Airin toinen merkittävä harrastus oli sukututkimus. Hän oli Suomen sukututkimusseuran jäsen.
Airi Strömille on myönnetty sota- ajan palveluksista:
- Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitali
- Lotta Svärd -järjestön lottamuistomitali.
- Sodan 1941- 1945 muistomitali.
- Laivaston aseveljet r.y:n merkki muistoksi sinitakeilta sodasta 1941–1944.
- Rintamapalvelustunnus
Airi Ström kuoli 19.01.2020 Kotkassa.
Teksti: Tapio Ström