Sokka Iiris
Iiris Sokka toimi pikkulottana.
Tuntemattomille sotilaille käärittiin paketteja, joihin ne meidän lapaset päätyivät äidin tekemien leipomusten ja isompien pikkulottien tekemien sukkien myötä.
Iiris Sokka (os. Beyer) syntyi 23.3.1930 Vanajalla.
Iiris Sokan isä Hans Beyer oli puutarhurina Vanajan kartanossa ja äiti Anna oli kauppakoulun käytyään jonkin aikaa konttorissa töissä mutta oli sittemmin kotiäitinä. Vanajalta perhe muutti Saarioisten kartanoon. Perheessä oli kaksi tytärtä, joista Iiris oli nuorin. Tytöt olivat mukana puutarhassa töissä.
Isä oli suojeluskuntalainen ja äiti toimi lottana. Niinpä oli luonnollista, että Iiriskin oli mukana pikkulotissa.
Pikkulotille järjestettiin kesäleirejä. Siellä leikittiin ja laulettiin. Iiris muisteli, että: ”kerhossa me pienemmät lotat neulomme lapasia, joista liipasinsormi jätettiin pois. Neuvoja kävi meitä opastamassa. Tuntemattomille sotilaille käärittiin paketteja, joihin ne meidän lapaset päätyivät äidin tekemien leipomusten ja isompien pikkulottien tekemien sukkien myötä. Suomen lippu vedettiin aina liputuspäivinä salkoon. Kaatuneitten upseerien hautajaisissa me pikkulotatkin muodostimme kunniakujan lottapuvut päällä. Muistan myös miten 10 km maaottelumarssiin 1941 otimme innolla osaa. ”
Iiris kävi keskikoulun Hämeenlinnassa, emäntäkoulun Karkkussa ja meni sen jälkeen Huittisiin kotitalousharjoittelijaksi ja valmistui kotitalousteknikoksi Orimattilan kotitalouskoulusta.
Iiris toimi neljä vuotta Hausjärvellä maatalouskerhoneuvojana. Naimisiin hän meni sotainvalidi Väinö Sokan kanssa. He viljelivät maata Hausjärven Kurun kylässä. Heille syntyi neljä poikaa.
Iiris oli mukana seurakunnan toiminnassa ja piti pyhäkoulua kylän lapsille. Yksi pojista jatkaa maatilalla ja asuu naapurissa.
Haastattelu kesäkuu 2022 Vicki Koskela