Siirry sisältöön
Saimin rippikuva

Salo Saimi

Pikkulotta

Saimi Salo toimi pikkulottana Kiteellä.

Saimi Salo (o.s. Nuutinen) syntyi 10.7.1929 Kitee.

Saimin vanhemmilla oli pientila Kiteellä. Perheessä oli yhdeksän lasta, joista Saimi oli neljänneksi vanhin. Kun isä joutui evakuointitehtäviin, tuli hänelle kova hätä äidin ja lasten pärjäämisestä. Ennen lähtöään hän ilman aiempaa kokemusta teurasti lampaan perheelle ruoaksi. Pian isä siirrettiin kuitenkin Kiteen kirkolle ilmavalvontaan ja näin lähemmäs perhettä.

Äiti sairasteli ja Saimi toimi pienempien sisarustensa hoitajana. Koulunkäynti oli tauolla, mutta opettaja piti lottakerhoa, johon Saimikin liittyi. Pienet lotat muodostivat sotilaspoikien kanssa kunniakujan sankarihautajaisissa. Kirkolle oli 10 kilometrin matka, joka kuljettiin jalan. Kerran kirkossa siunattiin 22 vainajaa samalla kertaa ja haju oli sen mukainen.

Saimi esiintyi Aseveli-illoissa naisvoimistelijoiden kanssa. Hän onkin toiminut näihin päiviin asti Kiteen ja sittemmin Riihimäen naisvoimistelijoissa.

Sodan jälkeen hän muutti Riihimäelle vanhemman siskonsa pyynnöstä. Hän työskenteli kotiapulaisena seitsemän vuotta kolmen siskoksen perheessä, jossa oli myös 11-vuotias tyttö. Saimia kohdeltiin perheessä kuin omaa tytärtä. Talon takana oli kaivo, josta haettiin vesi.  Kerran joku oli heittänyt sinne kissan ja siihen loppui sen veden käyttö.

Saimi kävi kansalaisopiston kursseja sodan jälkeen. Hän avioitui Olavi Salon kanssa 1954. Pariskunta sai kolme lasta, yhden tytön ja kaksi poikaa. Olavi toimi ensin veturinlämmittäjänä ja sai sitten koulutuksen veturinkuljettajaksi.

Omakotitalo rakennettiin itse ja kun sen ylläpitäminen vaati liikaa voimia, se myytiin ja muutettiin kerrostaloon 1994. Olavi kuoli 2015 ja tytär 2018. 

Saimi toimi 30 vuotta Riihimäen Veturimiesten Naiset ry:ssä vapaaehtoisena ensin hallituksen jäsenenä, sitten sihteerinä ja myös puheenjohtajana.

Näin korona-aikana Saimi on osallistunut taloyhtiön korttelijumppaan ja kun se lakkautettiin niin talon omaan kööriin. Näin lapsena saatu innostus voimisteluun on säilynyt läpi elämän.

Saimi Saloa haastattelu 21.4.2021

Kuva: Rippikuvassa Saimi silla-mekossa ja puu-paperikengissä.