Sailola Mirjam
Mirjam Sailola toimi lottana varusjaostossa.
Mirjam Sailola (o.s. Paavolainen) syntyi Johanneksessa Tikkalassa 8.4.1922. Ennen sodan syttymistä hän ehti suorittaa jatkokoulun ja olla töissä perheen omassa kaupassa Tikkalassa. Talvisodan syttyessä Mirjam liittyi Lottajärjestöön ja hänestä koulutettiin varastonhoitaja.
Mirjam lähti heti talvisodan päätyttyä sisarensa kanssa lottakomennukselle lottien Luumäen rajatoimistoon. Rajatoimiston päällikkö Annikki Nissinen sijoitti heidät varastolotan tehtäviin. Rajatoimiston viisi kuorma-autoa sekä kaksi pikkuautoa ajoivat tavaraa eri muonituspaikkoihin. Lisäksi tarvikkeita lähetettiin rautateitse pienempiin ruokaloihin ja kanttiineihin. Varastolotan tehtäviin kuului muun muassa kortiston hoitaminen, lähetyslistojen kirjoittaminen ja inventaariot.
Lottien toimisto sijaitsi Lepolassa ja siellä oli myös henkilökunnan ruokala sekä kahdeksan lotan asuinparakki, jota sanottiin Lastenlinnaksi. Kuri oli ankara ja huoneessa oli oltava iltakymmeneltä, jolloin valvojan tekivät tarkastuksen.
Jatkosodan alkaminen merkitsi sitä, että pommitusten pelossa isoja ruokavarastoja siirrettiin osittain Luumäen asemanseudulta Kaitjärven heinälatoihin. Mirjam Sailola siirtyi niin ikään varastojen mukana ensin Lappeenrantaan ja sitten Viipuriin lähelle Tienhaaraa. Viipurissa lottien rajatoimisto oli Torkkelinkatu 14:sta, nelikerroksinen talo oli kokonaan rajatoimiston käytössä. Lottakanttiini puolestaan oli sijoitettu Pyöreään torniin.
Mirjam Sailola suoritti lottien varastonhoitajakurssin. Tämän jälkeen hän hoiti itsenäisesti Kivennavan pitäjään Siiranmäelle sijoitettua varastoa. Kesäkuussa 1944 Mirjam Sailola lähetettiin rintaman välittömään läheisyyteen pitämään kenttäkauppaa ja huolehtimaan tupakan myynnistä. Hän työskenteli Äyräpäässä ja Ihantalassa. Äyräpäässä komppanioille luovutettiin viikon tupakka-annokset, josta jaettiin kaksi askia per sotilas ja maksu suoritettiin heti. Menekki oli niin suuri, että Mirjam Sailola joutui hakemaan täydennystä varastoihin joka yö. Sailolan omat tavarat oli teltan nurkassa kenttäkaupan tuottojen kanssa. Rahoja ei voinut luovuttaa, ennen kuin ne oli laskettu ja täsmäytetty myynnin kanssa, tämäkin kuului Mirjam Sailolan tehtäviin.
Syksyllä 1944 Mirjam Sailola lähetettiin lottakomennukselle Lappiin. Lotat tupakkavarastoineen sijoitettiin pitkän ja vaarallisen matkan päätteeksi Tornioon, josta komennusmatka jatkui miinoitettuja teitä pitkin vielä Rovaniemelle kenttäkauppaa pitämään.
Sodan jälkeen Mirjam työskenteli vuosien 1944-1949 välisenä aikana Työmaahuollossa. Hän avioitui sotainvalidi Armas Sailolan kanssa vuonna 1949. Mirjamin aviopuoliso oli puutarhuri ja pariskunta perustikin kauppapuutarhan Kaarinaan Littoisiin. Pariskunnalle syntyi kaksi lasta. Mirjami Sailola käy edelleen ahkerasti veteraanikokouksissa ja muissa tapaamisissa. Hän pelaa monta kertaa viikossa alfabet-ristisanapeliä, kutoo sukkia ja ratkaisee kryptoja.
Lähde: Kuvia ja kertomuksia sieltä jostakin – rintamanaiset muistelevat (toim. Hely Alhainen) Kustantaja: Rintamanaisten säätiö 2004