Siirry sisältöön
Aunen lottakuva

Ristola Aune

Lotta Muonitusjaosto

Aune Ristola toimi lottana muonitusjaostossa.

Aune Ristola syntyi 25.12.1917 Rautalammilla pienviljelijäperheeseen. Vuonna 1937 hän lähti piikomaan Skooneen Ruotsiin ajatuksenaan muuttaa myöhemmin lammasfarmariksi Australiaan. Syksyllä 1939 kaikki ruotsalaisessa perheessä vierailevat tuttavat sanoivat Suomen menevän sodassa kolmessa päivässä matalaksi. Yksi ainoa ihminen sanoi: ”Ei mene. Siellä on isketty lapiota kummasti tantereeseen.” Ehkä mies oli itse ollut mukana linnoitustöissä Suomessa.

Aune Ristola kertoo:

No, tämähän on sillä tavalla, että ei suomalaista pitänyt mikään. Se oli pakkolähtö, ja niin minä tulin Suomeen ja liityin silloin lottiin.

Hän liittyi lottajärjestöön 28. päivänä lokakuuta 1939.

Koko talvisodan ajan Aune Ristola oli kanttiinilottana Jyväskylässä kotihevosvarikolla kotirintamalla. Moskovan rauhan 13.3.1940 jälkeen hänet komennettiin muonittamaan Säynätsalossa sijaitsevaan Keski-Suomen parantolaan – se oli muutettu sotasairaalaksi. Kun sotasairaalan toiminta lopetettiin, Aune Ristola siirtyi ylilääkäri Kauko Ignatiuksen palvelukseen Helsinkiin. Tässä työssä hän oli jatkosodan syttymiseen saakka.

Aunen lottajäsenkortti
Aunen lottajäsenkortti.

Ensin hän sai komennuksen Hyrylään muonittamaan päivittäin 5 000:ta miestä yhdessä muiden lottien kanssa. Varsinaiselle sotatantereelle lähtö tapahtui 8.7.1941. Muonituslottakurssin hän suoritti talvella 1942 Karhumäen lottaopistossa. Lottatyötään hän hoiti eri paikoissa Itä-Karjalassa – muun muassa Prääsässä, Äänislinnassa, Solomannissa, Käppäselässä ja Karhumäessä. Hän toimi sekä muonittajana että kantiinilottana, oli emäntälotta ja ryhmäpäällikkökin. Hän oli rintamalottana koko jatkosodan ajan lukuun ottamatta kahta ensimmäistä jatkosodan viikkoa.

Sodan jälkeen Aune Ristola meni töihin Työmaahuolto Oy:hyn, jonka palveluksessa hän toimi eläkkeelle jäämiseensä saakka. Hän oli ensin yliemäntänä Sieppijärvellä, Karessuvannossa ja Kilpisjärvellä Lapin jälleen rakentamisaikana. Sen jälkeen hän muutti Varkauteen. Vuonna 1951 hän siirtyi emännäksi Viikin koetilalle Helsinkiin. Vuodesta 1969 alkaen hän kiersi emäntänä Työmaahuollon eri ruokaloissa Helsingissä, kunnes jäi eläkkeelle vuonna 1980.

Aune Ristola liittyi ensin Helsingin Sotaveteraaneihin, ja kun Keski-Helsingin Sotaveteraanit ry perustettiin vuonna 1967, hän siirtyi sinne. Hänelle myönnettiin Sotaveteraaniliiton kultainen ansiomerkki 23.1.1989.