Rantala Sisko
Sisko Rantala toimi lottana toimisto- ja viestijaostossa Hattulassa.
Sisko Rantala (o.s. Terho) syntyi 27.05.1926 Pälkäneellä, asunut Hattulassa ja nyt Jyväskylässä. Koulutukseltani olen tekstiili- ja vaatetusalan dipl.insinööri. Työurani tein Jyväskylän Opettajaopiston lehtorina, mistä virasta jäin eläkkeelle v.1989.
Liityin pikkulottiin varmaan jo vähän yli 10-vuotiaana. Olihan äitini paitsi paikallisosaston puheenjohtaja myös pikkulottien vetäjä. Lottalupaukseni annoin Hattulan kirkossa v.1943.
Kuuluin lottana viestintäjaostoon. Varsinaisia tämän jaoston töitä oli toiminen äitini ”sihteerinä” ja kortiston hoitajana. Toimin myös ilmavalvontalottana. Lotat päivystivät Hattulan kirkon tornissa valvoen mahdollisia viholliskoneiden liikkeitä. Koskaan ei vuorollani mitään tapahtunut, mutta jännittävää se oli.
Muonitustehtäviä joutuivat tekemään kaikki lotat eri jaostoista huolimatta, niinpä minäkin. Olin muonitustehtävissä Parolan Jukolassa ja Rahkoilan kansakoululla, missä majoitettiin reserviläisiä.
Tärkeitä tapahtumia olivat ompeluillat, joissa kudottiin rintamalle lähetettäviä villasukkia ja lapasia, joissa oli yksi irrallinen liipasinsormi sekä kypäränsuojuksia.
Tärkein lottatyöni lienee se, että palautin äitini jälkeenjättämät asiapaperit Sota-arkistoon. Sodan jälkeen valvontakomisio vaati lakkautettujen Suojeluskuntien ja Lottajärjestön papereita ja asiakirjoja luovutettavaksi. Ätini noudatti käskyä valikoiden ja teki oman ”asekätkön”. Tiesin aina tuon kätkön. 6.2.1995 huomasin Helsingin Sanomissa ilmoituksen, jossa halutaan lakkautettujen järjestöjen asiapaperit talteen. Vein äitini kätkön Sota-arkistoon ja se otettiin tyydytyksellä vastaan. Sain kauniin kiitoskirjeen, jossa kerrottiin asiakirjat säilytettävän osaksi Sota-arkiston L-S-yhdistyksen Hattulan paikallisosaston arkistossa, osaksi Sota-arkiston käsikirjastossa. Siellä on nyt äitini lottahistoria tallessa.
Jyväskylässä 10.1.2021
Sisko Rantala