Siirry sisältöön
Helmi lottapuvussa ja lottalakissa

Pynnöniemi Helmi

Lotta Muonitusjaosto

Talvisodassa Helmi Pynnöniemi oli evakkojen huolto- ja sijoitusjohtaja Väärinmajassa.

Helmi Pynnöniemi (o.s. Kallio) syntyi Sääksmäellä 1904 maanviljelijä perheeseen.

Hän opiskeli Heinolan seminaarissa kansakoulun opettajaksi. Ensimmäiset työpaikat olivat Kangaslammilla ja Kuortaneella. Ruoveden Alaväärin koulun johtajaopettajaksi hän siirtyi v.1930, jolloin hän liittyi Lotta-Svärd järjestöön kouluttautuen muonituslotaksi. Hänestä tuli heti lottien Väärinmajan osaston sihteeri. Lotilla ja Väärinmajan suojeluskunnalla oli tällöin suunnitteilla oma toimitalo. Sen syntysanat lausui suojeluskunnassa mukana oleva Ranskan muukalaislegioonassa pitkään palvellut Kaarlo Kurko, joka myöhemmin tunnettiin kirjailijana. Talo valmistui v. 1932. Helmi Kallio toimi rakennushankkeen sihteerinä. Puuhamiehenä toimi suojeluskunta-aktiivi Paavo Pynnöniemi, joka omalla henkilökohtaisella takauksellaan varmisti hankkeen rahoituksen. Helmi Kallio lottien sihteerinä toimi talon toiminnasta vastaavana. Hänen ehdotuksestaan talon nimeksi tuli Tapiola. Talo on edelleen v. 2021 hyvässä kunnossa ja toimintaa on.

Talvisodassa Helmi Kallio oli evakkojen huolto- ja sijoitusjohtaja Väärinmajassa. Myös Alaväärin koululle sijoitettiin evakkoja. Sinne majoittui ”kahden kerroksen väkeä”. Oli Viipurin Uuraan sataman työväkeä ja Pietarista Venäjän vallankumousta paenneita emigrantteja, jopa tsaarin entisessä hovissa työskennelleitä. Näiden välillä syntyi pientä kahnausta ja Helmi Kallio toimi sovittelijana.

Talvisodan jälkeen Helmi Kallio ja Paavo Pynnöniemi avioituvat 1941. Uusi sota oli jo tulossa ja Helmi Pynnöniemi toimi jatkosodan aikana samoissa tehtävissä sijoittaen evakkoja taloihin.

Sodan päätyttyä Helmi Pynnöniemi toimi Alaväärin koulun opettajana v. 1964, jolloin jäi eläkkeelle sekä osallistui Pynnöniemen talon töihin koulun loma-aikoina. Helmille ja Paavolle syntyi kaksi lasta. Helmi Pynnöniemi säilytti lottapukunsa ja merkkinsä ja ne ovat tallessa edelleen.

Helmi Pynnöniemi kuoli vuonna 1989.

Helmi ja sotilaspukuinen mies yhteiskuvassa.