Pursiainen Kirsti
Kirsti Pursiainen liittyi pikkulottiin Pyhäjärvellä.
Kirsti Loviisa Pursiainen syntyi 1928 Pyhäjärvellä.
Kotona asui isä ja äiti, lapsia perheessä oli kymmenen, joista Kirsti oli sisarussarjan seitsemäs. Maatila oli lapsuuden koti, iso tupa jossa sovittiin sisarusten kanssa leikkimään. Koulu oli kahden kilometrin päässä. Setä asui yhteistaloutta perheen kanssa ja antoi joskus hevosella kyytiä kouluun.
Lottakerhoon Kirsti meni Pyhäjärvellä. Opettaja piti lottakerhoa, joissa laulettiin, luettiin, neulottiin käsineitä ja kerättiin rautaromua. Pikkulotat suorittivat merkkejä ja tekivät kuntoisuushiihtoja. Kirsti neuloi pitkävartiset sukat, jotka hän antoi siskolle rintamalle. Yksi sisko oli lottana rintamalla, toinen kotirintamalottana.
Sodan syttyessä tuntui pahalta, koulusta täytyi hakea omat tavarat pois. Koululle majoitettiin siirtolaisia, josta heidät majoitettiin eri taloihin. Myös Kirstin kotona oli siirtolaisia. Kirsti muistelee sitä, kun siirtolaisperheeseen syntyi vauva, sisko näytti lyhdyllä valoa. Siskot menivät sota-aikaan naimisiin. Kirstin kaksi veljeä olivat rintamalla, toinen veli haavoittui lievästi. Isä ei ikänsä puolesta joutunut rintamalle.
Sodan päätyttyä, tuntui hyvälle kun sota loppui. Rippikoulun Kirsti kävi sota-aikaan. Kirsti jäi kotiin äidin ja isän avuksi. Navetassa oli 10 lehmää, joita hän hoiti. Kirsti löysi miehen kirjeenvaihdon kautta, naimisiin he menivät 1959. Mies oli Pielavedeltä ja avioliiton myötä muutettiin miehen kotitilalle. Kirsti oli kymmenen vuotta miniänä, perheeseen syntyi poika ja tyttö. Lapset saivat opiskella ja molemmat lapset kävivät ylioppilaiksi. Molemmat ovat naimisissa.
Kirstin mies kuoli 1985. Kirsti asui tyttärensä kanssa maatilalla kunnes muutti kirkolle 2000. Kirkolla Kirstin päiviin kuulunut kerhokäynnit, neulominen ja lukeminen. Alkuun myös käsityökeskus oli hänelle rakas paikka, hän on kutonut paljon mm. mattoja.