Siirry sisältöön
Saimin lottakuva

Priha Saimi

Lotta Muonitusjaosto

Saimi Priha toimi lottana muonitusjaostossa Kymenlaakson piirin Etelä-Iitin paikallisosastossa.

Saimi Priha syntyi 16.7.1911 Valkealan Kouvolan Alakylällä. Hänen vanhempansa Edvard ja Vilhelmiina Priha ostivat vuonna 1916 Mäkelän talon Iitin Haapakimolan kylältä, jonne 5-vuotias Saimi perheineen sitten muutti. Eetu ja Miina saivat yhdessä kaiken kaikkiaan 12 lasta, joista kuitenkin vain 7 varttui aikuisikään. Perheen toimeentulo oli hyvin niukkaa, sillä isä Eetu oli mielistynyt viinaksiin.

Saimin perhe
Ainoa kuva jossa on koko aikuisiksi kasvanut Prihan perhe. Takana seisomassa vasemmalta Lauri, Edvard ja Vilhelmiina. Edessä vas. Saimi, Irja ja hänen takanaan Vieno, Elli, Aino ja Paavo.
tauko pellolla
Tauko heinäpellolla. Ruutukoltussa on Saimi.
koulukuva
Koulukuva Haapakimolan koulusta v. 1922-1923. Takana olevan Raaseporin linnan kuvan edessä olevan pisimmän pojan edessä riviä alempana on kaitakasvoinen Saimi.
laiturilla
Saimi oli kova menemään. Tässä ollaan Langinkosken laiturilla ja Saimi on kolmas oikealta.

Saimi ja hänen veljensä Paavo, mutta ennen kaikkea Saimi, olivat hyvin aktiivisia osanottajia erilaisissa isänmaallisissa ja muissakin yhteisöllisissä tapahtumissa. Näin ollen Saimi toimi aktiivisesti myös Lotta Svärd järjestössä Kymenlaakson piirin Etelä-Iitin paikallisosastossa, johon kuului myös hänen 10 vuotta nuorempi sisarensa Irja. Lotta Svärd järjestön keskusjohtokunnan Kannaksen toimisto antoi Saimille mm. määräyksen määräaikaisiin lottatöihin Kääntymälle, Kannakselle, ja myöhemmin Etelä-Iitin toimisto määräsi hänet jälleen Kannakselle toistaiseksi jatkuviin muonitustehtäviin.

Saimi lottana
Saimi istuu kuvassa oikealla.
ryhmä lottia
Saimi kolmas rivi oikealla, koulutuskurssikuva.
henkilöitä
Saimi Priha kuvassa vasemmalla.
Saimi ja muutama muu
Saimi kuvassa toinen vasemmalla.

Saimin sukulaiset muistavat hänet mukavan seurallisena, iloisena ja isänmaallishenkisenä ihmisenä. Se aika mitä Saimille jäi kotitalon hoitamisesta, hän käytti kiertelemiseen mm. erilaisissa maakuntajuhlissa kansallispuku tai lottapuku yllään käyden läpi kaikki tarpeelliset kurssit ja harjoitukset.

kahvitauko pellolla
Kahvitauko pellolla 1964. Kuvassa Vieno, Lauri ja Saimi.

Saimi kuoli 3.9.1989.