Siirry sisältöön
ryhmä lottia, joista Edith on yksi

Poussa Edith

Lotta MuonitusjaostoVarusjaosto

Edith Poussa toimi lottana muonitusjaostossa ja varusjaostossa.

Edith Poussa (os. Vähätykki) syntyi 30.11.1910 Ulvilassa. Hänen vanhempansa Johannes (Jussi) Vähätykki ja äitinsä Selma (os. Alavilo) olivat maanviljelijöitä Mouhijärven Vesunnin kylässä.

Talouskoulun käytyään Edith avioitui kotikylänsä kansakoulunopettajan Antero Poussan kanssa. Kumpikin heistä oli kokenut vapaussodan aikana punaisten terrorin. 1929 – 1930 vuoden vaihteessa Edith liittyi Mouhijärven Lotta-Svärdiin ja Antero suojeluskunnan riveihin.

Edith toimi kotipitäjässään Mouhijärvellä Tervamäen paikallisosastossa muonitus- ja varuslottana. Hämeen – Satakunnan alueella toimi Karkussa Sorjan lottaopisto, Jämijärvellä toimi Ilmailukoulu ja Kankaanpäässä oli Niinisaloon 30-luvun lopussa perustettu kertausharjoituskeskus. Nämä tulivat tavalla tai toisella Edithille tutuiksi. Sorjassa hän kävi mm. suunnistuskurssin.

Talvisodan aikaan Edith vastaanotti määräyksen Mouhijärven suojeluskunnan paikallispäälliköltä huolehtia Vesunnin kansakoulun luokkahuoneiden pitämisestä lämpiminä ja ikkunat pimennettyinä. Koulu oli suunniteltu Karjalan kannakselaisten, kirvulaisten siirtolaisten vastaanottokeskukseksi. Koulupiiristä oli hyväksytty toistakymmentä taloa siirtolaisten varsinaisiksi evakuointipaikoiksi. Asekuntoiset miehet olivat rintamilla, mutta kylästä löytyi kuitenkin ammattimiehiä, jotka pimensivät ikkunat eli tekivät ns. ”molotovin kartiinit”. Edithin yhdeksi tehtäväksi muodostui myös jonkinasteinen kylän puhelinpäivystys.

Edith ei halunnut ottaa osaa järjestön johtotehtäviin vaan toimi aktiivisena rivilottana. Jatkosodan aikana hän oli kuitenkin 1942-1943 kotipitäjänsä Mouhijärven lottien johtokunnassa. Johtokunnan jäsenenä hän oli oikeutettu antamaan lausunnon uusien jäsenten sopivuudesta lottatehtäviin.

Edith kuoli syyskuun 15 päivänä 2008 Vammalassa 98 vuoden iässä. Hän eli elämänsä perheenäitinä. Aktiivivuosinaan hän opetti kylän kaksiopettajaisessa koulussa tyttöjen käsitöitä.

Kuvan lähde: Timo Kökkö, teoksessa Isänmaan parhaaksi. Suojeluskunta- ja lottatyötä Sastamalan seudulla 1917-1944. Kuvassa Edith Poussa on takarivissä keskellä.