Pesonen Ellen
Ellen Pesonen toimi lottana Oravin osaston puheenjohtajana.
Ellen Aliisi Pesonen (o.s. Halkola) syntyi 17.6.1898 Lempäälässä. Hän menehtyi 24.3.1996 Savonlinnassa. Ellen asui Oravissa ja myöhemmin Savonlinnassa. Ellen hoiti kotiaan ja auttoi Oravissa sisariaan kaupassa ja puhelinvaihteessa.
Valtakunnallinen Lotta-Järjestö näki päivänvalon vuonna 1921. Haukiveden itärannalle Oraviin perustettiin vuonna 1923 lottien kyläosasto. Jäseniä kuului itseoikeutetusti nimikylän lisäksi myös Ahvensalmelta ja Juvolasta. Oravin osasto kuului soluna Rantasalmen Lotta Svärd -paikallisosastoon.
Pöytäkirjat 13 ensimmäiseltä vuodelta ovat kadonneet, joten tietoa löytyy vasta vuodesta 1936 eteenpäin.
Ellen toimi Oravin osaston puheenjohtajana pöytäkirjojen mukaan ainakin vuodet 1936–41 ja uudestaan vuonna 1943. Välivuoden puheenjohtajana toimi Siiri Vänttinen sekä lakkauttamisvuonna 1944 Lempi Laitinen. Järjestön luonteesta johtuen järjestöllä oli eri jaostoja ja vastuuhenkilöt näille. Jaostoja oli, muonitus-, varus-, keräys-, lääkintä- ja toimisto- ja viestijaosto.
Kaikki auttoivat voimiensa ja mahdollisuuksiensa mukaan maata sotaponnisteluissa. Ellenin lapsenlapset muistavat mummiaan järjestelmällisenä ja ahkerana naisena, joka arvosti kovaa työtä ja siisteyttä. Lisäksi mummi oli, ainakin lasten mielestä ankara, mutta samalla herkkä ja oikeudenmukainen. Tämän takia on helppo ymmärtää että Ellenin kaikki tyttäret liittyivät Lotta Svärd -järjestöön, iästä riippuen lotiksi tai pikkulotiksi.
Ellenin tytär Aira Loikkanen muistaa että muonitusjaosto keitti satoja litroja lihakeittoa Oravin kansakoulun padassa. Lotat muonittivat suojeluskuntalaisia ja myöhemmin siirtolaisia. Velliä keitettiin 1390 litraa ja 360 kiloa jauhoja paistettiin leipäkakkaroiksi.
Osa lotista siirtyi puhelin– ja ilmavalvontavartioon. Vuonna 1938 myytiin rintamamiesmerkkejä, jääkärikotisäätiömerkkejä ja lotta-arpoja. Järjestettiin urheilukilpailuja ja kehrättiin villaa talkoilla. Lotat neuloivat sotilaille harmaita sukkia punaisella varrensuulla ja sotilaiden joulupaketteihin tehtiin jokunen villapaitakin.
Lotat keräsivät myös rahaa järjestämällä iltamia sekä joulu- ja kesäjuhlia. Jäsenmaksu oli 5-10 markkaa aktiivijäseniltä, 25-35 markkaa kannatusjäseniltä, pikkulotat eivät maksaneet mitään.
Oravin lotat avustivat rahallisesti eri tahoja. Vuonna 1936 he lahjoittivat 50 markkaa Invalidikoti Kyyhkylälle. Sankarihautojen kunnossapitoon jokainen lotta maksoi vuosittain 50 penniä. Vuonna 1939 lahjoitettiin reserviläisperheille 400 markkaa ja ruokaa. Presidentti Kyösti Kallion aloittamaan rahastoon kerättiin 2.850 markkaa. Vuonna 1943 kerättiin juhlalla Itä-Karjalan lasten hyväksi 763 markkaa ja pari kuukautta myöhemmin 1.320 markkaa teemalla Kirkkoja Karjalaan. Vuonna 1944 osaston lopettamisen yhteydessä lahjoitettiin Ahvensalmen Maamiesseuralle 16.000 markkaa. Lottien omistama pitokalusto seurasi lahjoitusta.
Oravissa pikkulottia koulutettiin eri tehtäviin. Ellen toimi myös monen muun lotan tavoin pikkulottien johtajana ja kouluttajana.
Ellen Halkola avioitui August Pesosen kanssa. August seurasi isänsä jalanjälkiä ja kouluttautui luotsiksi. August toimi luotsina Oravissa eläkkeelle siirtymiseen asti 1957. Pariskunnalle syntyi kuusi tytärtä: Riitta-Maija, Irma Elina, Kirsti Elisabeth, Aira Inkeri, Riitta-Maija ja Eila Hellevi. Vanhin tytär Riitta-Maija hukkui Oravin kanavaan kolme vuotiaana. Esikoinen Riitta-Maija sai kaimansa perheen viidentenä lapsena.