Penttilä Mirjam
Mirjam Penttilä toimi muonituslottana ja lääkintälottana.
Mirjam Penttilä (o.s.Taimela) syntyi vuonna 1921. Talvisodan aikana Mirjam oli muonitustehtävissä kotipaikkakuntansa Mellilän suojeluskuntatalolla. Välirauhan aikana hän oli muonitustehtävissä Luumäellä ja Miehikkälässä, joissa linnoituspataljoonat rakensivat Salpalinjaa.
Lottajärjestön lääkintäjaosto tuntui Mirjamista luonnolliselta valinnalta, sillä hän oli työskennellyt luontaishoitajana Paimion parantolassa. Lottajärjestön lääkintäkurssit, joilla opeteltiin haavansidontaa ja potilaan käsittelyä, hän suoritti Salossa.
Elokuussa 1941 Mirjam Penttilä lähti lottakomennukselle Kuusamon Kurkijärvelle sijoitettuun kenttäsairaalaan, jossa hän työskenteli lääkintälotan tehtävissä vuoden verran.
Seuraava lottakomennus vei Mirjamin Karjalan Kannakselle Raudun Miettilänkylässä toimivaan 40. kenttäsairaalaan. Sairaala oli sijoitettu kansakouluntiloihin ja sinne oli järjestetty kirurgisen sekä iho- ja sisätautiosaston lisäksi hoitotilat myös syyhypotilaille. Talosta löytyi lisäksi apteekki, pesula ja varushuolto. Mirjami oli sijoitettu kenttäsairaalan kirurgiselle osastolle, jossa hänen tehtäviinsä kuului muun muassa haavojen puhdistaminen ja sitominen, instrumenttien desifioiminen ja lääkäreiden avustaminen erilaisissa toimenpiteissä.
Maaliskuun lopulla 1944 40. sotasairaala siirrettiin Räisälään. Juhannuksena Räisälä tyhjennettiin siviileistä. Kannaksen evakuoinnin ja vihollisen voimakkaiden hyökkäysten seurauksena kenttäsairaalaan tuli koko ajan niin paljon potilaita, ettei sisään enää mahtunut, pihakin oli usein täynnä tuskissaan makaavia haavoittuneita. Potilaita saattoi tulla päivittäin 800-900.
Rintaman murtumisen varalta pääosa kenttäsairaalan toiminnoista siirrettiin Hiitolaan. Vain kirurgista osastoa pidettiin Räisälässä aina syyskuuhun 1944 saakka, jonka jälkeen sen kalusto ja henkilökunta siirtyi pohjoiseen. Kun siellä ei sairaalaa kuitenkaan tarvittu, kotiutettiin henkilökunta syksyllä 1944.
Lähde: Kuvia ja kertomuksia sieltä jostakin – rintamanaiset muistelevat (toim. Hely Alhainen) Kustantaja: Rintamanaisten säätiö 2004.