Siirry sisältöön
Sirkka Paatelan lottakuva

Paatela Sirkka

LottaPikkulotta EläinlääkintäLääkintäjaosto

Sirkka Paatela toimi eläinlääkintälottana.

Sirkka Kaarina Paatela (os. Stauffer) syntyi Elimäellä 7.8.1921 ja kävi koulua Haminan Yhteislyseossa.

Sirkka liittyi pikkulotaksi Lotta Svärd -yhdistyksen Kymenlaakson piirin Elimäen paikallisosastoon vuonna 1939. Sirkka toimi maanviljelijäharjoittelijana ja teki maataloustöitä kotinsa maatilalla, koska hänen veljensä oli rintamalla. Sirkalla oli oma hevonen ja ”hevostyttönä” hän kävi Hämeenlinnan (punaisen tähden) hevoshuolto- ja eläinlääkintälottakurssin 20.5.-15.6.1940, jonka jälkeen hän toimi puolitoista vuotta eläinlääkintälottana Petäjäveden Kintaudessa, Kajaanissa ja Äänislinnassa.

Komennuksella

Koulutuksen saaneena Sirkka toimi puolitoista vuotta eläinlääkintälottana Petäjäveden Kintaudessa, Kajaanissa ja Äänislinnassa. Sirkka sai työmääräyksen ja litteran, jossa ilmoittautumispaikkana oli Kintaus 21.7.1941. Ote Rauha Staufferin, Sirkan äidin kirjeestä Sirkalle Kintauden kansakouluun: ”Ole vaan varovainen, ettet saa mitään tartuntoja niistä hevosista. Tai muualta. Juuri kerrottiin radiossa, että Venäjällä on paljon epidemioita liikkeellä ja ne voivat tulla tännekin mitä teitä hyvänsä.” 28.7.1941.

Sirkka toimi laboranttina PM:n El.-lab.1:ssä ja sen alaisessa Verentutkimusasema II:ssa 15.11.1941-30.9.1942. Ote el.lääket.tri Airi Jääskeläisen kirjeestä Sirkalle Kajaanista vuodelta 1941: ”Kiitoksia kaikesta siitä hyvästä, minkä meille lähetit ja samalla minun pitää ilmoittaa Sinulle sellainen uutinen, joka ehkä Sinusta ei ole kovin mieluinen, mutta joka sai koko lafkan ulvomaan ilosta ja meidän majurimmekin hymyilemään. Sain juuri Pekka Iivarilta puhelinilmoituksen, että Sinut on kutsuttava takaisin, koska meille tulee hirveän kiireelliset hommat touko-kesäkuun aikana. Fritzit lähettävät kaikki näytteensä tänne ja Itäsaarelle ja Rainer St ja Pekka Iivari sanovat, ettemme mitenkään pärjää ilman Sinua ja että on hyvä jos Sinut kutsutaan takaisin kun me kerran niin hyvin täällä passaamme yhteen.”

Sirkka sai työmääräyksen 26.6.1943 Äänislinnaan, jossa tehtävänä oli eläinlääkintätyö.

Susanna Nykyrin lyijykynäpiirros Sirkka Paatelasta
Äänislinnassa oli myös Sirkan ystävä, taiteilija Susanna Nyrkyri, joka maalasi hevosia ja piirsi kuvan Sirkasta 27.7.1943.

Saatuaan ylioppilastodistuksen Haminan Yhteislyseosta vuonna 1941, kirjasi Helsingin yliopiston rehtori Linkomies hänet Helsingin yliopiston nimikirjaan Kymenlaakson Osakuntaan kuuluvaksi ylioppilaaksi Helsingissä 22.10.1942.

Sotien jälkeen

Sirkka avioitui silloisen maat.-metsät.kand., agronomi Juhani Elias Paatelan kanssa 30.6.1945. He saivat kolme lasta Juhanin, Hannun ja Martinan.

Sirkka sai rintamapalvelutunnuksen 24.2.1983.

Sirkka lahjoitti 1985 täydellisen lottapukunsa, lottaneuloin (No 92113), merkein, kunniamerkkinauhoin, Elimäen L-S -käsivarsinauhoin sekä lottalakin ja päällystakin, sekä niiden lisäksi kaksi valokuva-albumia ja Lotta Svärd -kahvikuppeja asetteineen puolustusvoimien museokirjanpitoon ja osaksi Sotamuseon kokoelmia.

Sirkka Paatelan kunniamerkit sodan ajalta.
Sirkka Paatelan kunniamerkit sodan ajalta.

Sirkka osallistui eläinlääkintälottien kokoukseen 15.8.1991 Helsingissä, jossa oli mukana 42 eläinlääkintälottaa. Kokous alkoi tutustumalla Eläinlääketieteelliseen korkeakouluun ja Eläinlääketieteelliseen museoon sekä Pääesikunnassa pidettyyn esitelmään Puolustusvoimien eläinlääkintähuolloista.

Eläinlääkintälotat muistelivat sodan rankkoja kokemuksia -lehtiartikkeli.
Eläinlääkintälotat muistelivat sodan rankkoja kokemuksia -lehtiartikkeli.
Eläinlääkintälotat vierailulla Pääesikunnassa.
Eläinlääkintälotat vierailulla Pääesikunnassa.

Sirkka Paatela siunattiin haudan lepoon 27.6.2018 Helsingissä.

Sirkka ei juurikaan kertonut kokemuksistaan sota-ajalta. Tiedot kirjasi Sirkan tytär Martina Paatela-Nieminen Sirkan dokumenttien ja henkilökohtaisten kirjeiden sekä Kansallisarkistosta löytyneiden dokumenttien pohjalta.

Lähteet:

Dokumentti palveluspaikkojen merkinnöistä
Hämeenlinnan hevoshuolto- ja eläinlääkintä lotta (Punainen tähti) kurssitodistus
Kirje Airi Jääskeläiseltä Kajaanista 1941
Kirje Rauha Staufferilta 28.7.1941
Komennustodistus No: 139, 13.11.1941
Lotta/Svärd yhdistyksen Kymenlaakson piirin Elimäen paikallisosaston henkilökorttiluettelo
Lotta/Svärd yhdistyksen Kymenlaakson piirin johtokunnan työmääräys ja littera komennuspaikkaan Kintaukselle 21.7.1943.
Lotta/Svärd yhdistyksenKymenlaakson piirin johtokunnan työmääräys eläinlääkintätyöstä toistaiseksi 21.6.1943
Pääesikunnan Ympäristönvalvontatoimiston materiaali eläinlääkintälottien koulutusohjelmasta ja eläinlääkintälottien osanottajista Helsingissä 15.8.1991
Sotamuseon todistus esineistön lahjoituksesta 14.5.1985
Veteraanitunnuslautakunnan tunnus 24.2.1983