Päällysaho Aune
Aune Päällysaho toimi pikkulottana ja lottana.
Aune Johanna Päällysaho (o.s. Toivonen) syntyi Lappajärven Itäkylässä 3.4.1921 yksitoistalapsisen perheen keskimmäiseksi lapseksi. Aune kasvoi maatilan tyttönä osallistuen kaikkiin maatilan töihin. Ennen sodan alkamista hän hoiti kirjastoa, joka oli lapsuudenkodissa Itäkylässä. Aunen isä hoiti palovakuutusasioita, jonka kirjallisissa tehtävissä Aune auttoi eli lähinnä laskutuksissa. Aune kävi kotitalouskoulun Oriveden opistossa 1938 minkä jälkeen hän toimi kerhoneuvojana useita vuosia Lappajärven kunnassa. Aune oli taitava käsistään ja rakas harrastus hänelle oli käsitöiden tekeminen.
Aune toimi pikkulottana 16-vuotiaana sekä lottana 17-vuotiaana. Ensimmäisen kosketuksen lottien toimintaan hän sai vuonna 1938 kun suojeluskunnalla oli harjoitukset Lappajärven keskustassa ja hänet komennettiin avustamaan suojeluskunnan muonituksessa. Hän liittyi Lotta Svärd- järjestöön 1939 ja antoi lottalupauksen. Kaikki varusteet, puvut, käsinauhat ja muut asiaan kuuluvat välineet hän valmisti itse.
Sodan alettua vuonna 1939 tulivat ensimmäiset evakot kylään Nurmeksesta ja Suojärveltä. Siirtolaiset majoitettiin ensiksi kouluille ja heille järjestettiin ruokaa ja asunnot ja kerättiin viljaa, vuodevaatteita, taloustavaraa ja polttopuita. Avun antaminen oli kaikille kyläläisille tärkeää. Vuorollaan kaikki lotat olivat kaksi viikkoa muonittamassa vartiokomppaniaa. Aune toimi myös vartiokomppaniassa Seinäjoella 15.2.-15.3.1940. Ilmavalvontaan tuli myös osallistua. Välirauhan aikana Aune kävi Lapualla lääkintäkurssin 13.6.-12.7.1941 ja vannoi samalla kenttävalan.
Jatkosodan sytyttyä, Viipurin valtauksen jälkeen 29.9.1941 tuli komennus Viipuriin avaamaan Sorvalin sotavankisairaala n:o 64. Mannerheim oli komentanut Etelä-Pohjanmaan lotat avaamaan edellä mainitun sotavankisairaalan, sillä venäläisten vetäytyessä Viipurista, olivat he jättäneet jälkeensä haavoittuneet sotilaansa. Etelä-Pohjanmaan itäisestä suojeluskuntapiiristä lähti 15 lottaa. Alku oli vaikeaa, kaikki oli miinoitettu. Ensimmäisen yön lotat nukkuivat saman huoneen lattialla. Aune toimi sotavankisairaalassa 5.9.1941- 30.5.1942. Elämä jatkui. Määräykset tuli päämajasta. Lotat eivät saaneet alussa keskustella vankien kanssa ja kolmen kuukauden välein oli lottia vaihdettava.
Kun suomalaisten sotilaiden kenttäsairaala perustettiin Viipurin puistoon, Monrepoohon, komennettiin lottia sinne vuoron perään kolmeksi vuorokaudeksi, aina kaksi lottaa kerrallaan. Tuli joulu ja osa lotista pääsi lomalle. Aune jäi kuitenkin komennukselle, mistä seurasikin Aunen ensimmäinen joulu poissa kotoa. Väkeä alkoi palata kaupunkiin, raunioita raivattiin hiljalleen ja elämä alkoi vakiintua ja helmikuussa 14.2.1942 Aune pääsi käymään kotona. Siellä hän hautasi kaatuneen pikkuveljensä. Tämän jälkeen hän palasi jälleen Viipuriin ja töihin. Keväällä 1942 Aune täytti 21 vuotta. Rintamalla olleet veljet pyysivät Aunea anomaan lomaa, että hän pääsisi kotiin tekemään kevätkylvöt – tuolloin Aune oli ollut yhtämittaisesti komennuksella kahdeksan kuukautta.
Aune solmi avioliiton Helge Päällysahon kanssa vuonna 1943. Aune asui puolisonsa kanssa Lappajärvellä, Karvala- nimisessä kylässä ja hoiti yhdessä puolisonsa kanssa puolisolle siirtynyttä maatilaa. Avioliitosta syntyi seitsemän lasta, kolme poikaa ja neljä tyttöä. Kolmas pojista syntyi Aunen sairastuttua lavantautiin ja kuoli oltuaan vain yhden kuukauden ikäinen.
Sodan jälkeen Aune oli aktiivisesti mukana lottatoiminnassa, otti evakoita vastaan ja huolehti heistä ja heidän perheistään. Päällysahoilla asui useita evakkopariskuntia. Aune hoiti myös ison karjan ja maatalouden sekä hoiti suurella sydämellä miehensä mummoa hautaan asti. Rakkaita harrastuksia hänellä olivat puutarhanhoito sekä erilaisten käsitöiden tekeminen. Aune toimi myös pitokokkina hautajaisissa ja häissä.
Mannerheim myönsi Aunelle Talvisodan muistomitali, Jatkosodan muistomitali sekä toisen luokan vapaudenmitali punaisen ristin kera. Lisäksi Aunella on Lottamuistomitali.
Leskeksi Aune jäi vuonna 1982. Lapsenlapsia hänellä on kymmenen ja lastenlastenlapsia kaksitoista.
Aune Päällysaho kuoli Jumalaansa turvaten 94-vuoden ikäisenä Espoossa 24.4.2015.