Siirry sisältöön
Toini Okkolinin kasvokuva

Okkolin Toini

LottaPikkulotta Muonitusjaosto

Toini Okkolin osallistui varushuoltoon ja muonitukseen.

Toini Okkolin (o.s. Tiippana) syntyi 21.5.1926 Rautjärvellä Ilmeenkosken kylässä.

Näin Toini muistelee nuoruuttaan ja lotta-aikojaan:

Vanhemmillani oli maatila ja mylly, jota isä hoiti. Meitä oli viisi sisarusta. Minä kuten muutkin ruokin kanoja ja porsaita jo pienestä pitäen ja katsoin nuoremman veljeni perään.  Koulunkäyntini loppui 1939. Sain kuitenkin päästötodistuksen vaikka koulu jäikin vähän kesken.

Lottiin liittyminen oli itsestään selvää

Rautjärven Ilmeenkosken kylän pikkulottiin ja myöhemmin lottiin liittyminen oli itsestään selvää. Ompeluseuroissa ensin kudottiin sormikkaita ja päähineitä rintamalle. Ei meillä mitään varsinaista koulutusta ollut, mutta työt oppi kun niitä tehtiin pareittain vanhemman lotan kanssa. Olin mukana sotilaiden ja evakkojen muonituksessa. Olin myös avustajana Kasvatuslaitoksessa, jossa hoidettiin vähemmän haavoittuneita, lyhytaikaisia potilaita. Isän sairastumisen vuoksi maatyöt ja kyntötyötkin teimme itse naapurien avulla.

Kylällä oli vilkas nuorisoseura. Talvella järjestettiin hiihtokilpailuja ja kesällä kenttälajeja kylän urheilukentällä. Usein järjestettiin myös iltamia ja piirileikkejä.

Evakkojen tavaroita siirrettiin Suomen puolelle. Talvisodan aikana perheeni evakuoitiin kahdeksi kuukaudeksi Ryttylään. Lopelta löytyi isälle myllärin paikka. Ensimmäisen lähdön aikana karjamme tuhoutui, mutta toisella kertaa onnistuimme ajamaan karjan Lopelle. Sinne Lopen myllylle palasimme Ilmeen kautta myös toisella evakkomatkalla.

Äiti oli seikkailustamme vihainen

Rautjärveltä lähtiessä järjestettiin läksiäiset, joissa oli sotaherroja mukana. Me nuoret tytöt päätimme käydä salaa vielä kerran kotipaikoilla rajan takana. Ne sotaherrat kehottivat, meidät syötettyään, lähtemään heti takaisin. Pimeässä takaamme tuli pelottava musta auto, joka onneksemme oli omia ja toi meidät rajan yli. Voitte uskoa, että äiti oli seikkailustamme vihainen.

Aviomies, Ilmo Okkolin, löytyi Riihimäeltä ja menimme naimisiin 1947. Saimme yhden pojan. Olin ensin kotiäitinä, mutta sitten pyrin ja pääsin töihin Lasitehtaalle. Sieltä siirryin Karavaaniin, jossa toimin 20 vuotta eläkkeelle jäämiseen asti.

Rintamapalvelustunnuksen sain toiminnastani sotatoimialueella.

Toini Okkolinia haastatteli 25.9.2020 Vicki Koskela, Veteraaniyhdyshenkilö, Riihimäki.