Siirry sisältöön
Eeva Niinistön lottakuva

Niinistö Eeva

Lotta LääkintäjaostoToimisto- ja viestijaosto

Eeva Niinistö toimi ilmavalvonta- ja lääkintätehtävissä.

Eeva Niinistö (o.s. Mansia, Mansne’r) syntyi 24.12.1916 Vihdin Härtsilän kylän Mannin tilalta. Perheessä oli kaikkiaan kymmenen sisarusta.

Eeva liittyi aluksi Lotta Svärd -järjestön Jokikunnan kyläosastoon ja vuodesta 1939 Kirkonkylän osastoon. Hänen hopeisessa lottamerkissään on numero 55120. Lottapuku ei ole säilynyt, mutta lottamerkki sekä lääkintäkurssin, lääkintäjaoston sekä sairaanhoitoapulaisen merkit ovat tallella.

Kuuluessaan Jokikunnan kyläosastoon Eeva suoritti ensin kolmen viikon lääkintäkurssin Keskusjohtokunnan Suojeluskuntain Päällystökoululla Tuusulassa 26. päivästä kesäkuuta 14. päivään heinäkuuta 1934 seuraten erikoisopetusta lääkintäjaostossa. Kurssin johtajana toimi Fanni Luukkonen ja lääkintäneuvojana Katri Pasanen.

Lottiakurssilaisia Tuusulan Suojeluskuntain päällystökoululla.

Käytyään tämän 3 viikkoisen valmistelukurssin ja 6 kuukautta harjoiteltuaan Helsingin sotilassairaalan eri osastoissa, ns. vanhassa Tilkassa, ja suoritettuaan vaaditut näytteet hän sai todistuksen koulutuksesta. Tämä todistus on päivätty Helsingissä 30 p:nä heinäkuuta 1935. Todistuksen ovat allekirjoittaneet Keskusjohtokunnan puheenjohtaja Fanni Luukkonen ja Keskusjohtokunnan lääkintäjaostonpäällikkö Suoma Loimaranta-Airila.

Ennen talvisotaa Eeva Niinistö oli kursseilla Tuusulan Päällystökoululla yhdessä Saara Forsiuksen ja Lempi Erämiehen kanssa. Ilmavalvonta Nummelassa alkoi jo YH:n (ylimääräiset harjoitukset) aikana. Ilmavalvontatehtävistä Eeva sai määräyksen lääkintätehtäviin Mikkeliin, jossa oli kenttäsairaalan varasto Paukkulassa. Mikkelissä oli jo Vihdin Selin kylästä Vilma Aartkoski, josta tuli Eevan äitihahmo.

Talvisodan lopulla Eeva Niinistö oli lääkintälottana kenttäsairaalassa Rautjärven Miettilän kylässä, jonne tuotiin haavoittuneita ja paleltuneita sotilaita Taipaleen rintamalta. Taipaleen rintamalla kaatui Eevan sisaren mies Matti Mikkilä 19.2.1940.

Sairaala, jossa Eeva Niinistö palveli oli 26. Kenttäsairaala Rautjärven Miettilässä. Sairaalarakennus oli suojeluskuntatalo, joka oli vasta hiljattain saatu valmiiksi. Talo jäi vuoden 1940 rajan taakse ja se on sittemmin tuhoutunut tulipalossa.

Eevan kaksi sisarta toimivat myös lottina. Kaarina ja Martta olivat ensin ilmavalvonnassa Nummelassa. Sitten Kaarina toimi lääkintätehtävissä Karjalan kannaksella, jossa hän oli ollut lottatehtävissä jo linnoitustöiden aikana kesällä ja syksyllä 1939.

Jatkosodan aikana ei Eeva Niinistö ollut lääkintätehtävissä oman pitäjän ulkopuolella. Lapset, kolme tytärtä, olivat pieniä ja tilalla oli karjaa ja maanviljelystä.

Sodan jälkeen kotitilan töiden ja lasten hoidon ohella Eeva Niinistö liittyi Marttajärjestöön ja toimi siinä aktiivisesti hyvin pitkään.

Puoliso Ahti Niinistö (1908–1976) palveli jatkosodan hyökkäysvaiheessa Visapuun pataljoonassa ja hänet kotiutettiin marraskuun lopulla, jolloin vuonna 1911 ja sitä ennen syntyneet JR 46:n vihtiläismiehet kotiutettiin. Sodan aikana Ahti Niinistö huolehti kuljetuksista kuorma-autollaan, johon oli jo 1940 asennettu puukaasutin.

Eeva Niinistö kuoli 2.5.2008 ja hänet on haudattu sukuhautaan Vihdin hautausmaalle.

Tiedot on antanut Eeva Niinistön tytär Airi Niinistö.