Siirry sisältöön

Nieminen Raili

Lotta Lääkintäjaosto

Raili Nieminen toimi lääkintälottana.

Raili Sanelma Nieminen (o.s. Palonen) syntyi 15.9.1921 Tampereella.

Palosen perhe, isä, äiti ja alle kaksivuotias Raili, muutti kesällä 1923 Kanadaan ”kultaa vuolemaan”. Sairastellut pikku-Raili palautettiin saattajan mukana seuraavan vuoden keväällä Suomeen. Seuraavat kymmenisen vuotta Raili asui Tampereen Käpylässä äidin vanhempien hellässä hoivassa aina vanhempien paluuseen saakka. Tammelan kansakoulusta hän siirtyi Tampereen tyttökouluun, ja valkolakin hän sai Tampereen yhteiskoulusta.

Railin lukioajalta on tallessa kaksi paksua vahakantista vihkoa, joihin hän kirjoitti laulujen sanoja ja piirsi ja maalasi ajan mittaan yhä taidokkaampia filmitähtien kuvia. Jälkimmäisen vihon viimeisellä sivulla on päivämäärä 29.11.1939. Seuraavana päivänä syttyi talvisota.

Raili pääsi ylioppilaaksi 1943, mutta jo ennen lakkiaisia hän lähti lyhyen koulutuksen jälkeen lääkintälotaksi Itä-Karjalan Karhumäelle. Kaarlo-pappa edusti Railia koulun lakkiaisissa.

En osannut piirtää omasta päästäni savupirttiä

Palvelusaikana 1943 taiteellisesti lahjakas Raili sai loman hakeakseen Ateneumiin. Ateneumin ovet eivät kuitenkaan avautuneet, ”koska en osannut piirtää omasta päästäni savupirttiä”. Pääsykokeessa tehdyt piirrokset ovat yhä tallella.

Raili jatkoi työtä lääkintälottana, ensin Kangasalla Pikonlinnan sairaalassa ja sitten Tampereella sotasairaalana toimineessa ammattikoulussa. Siellä hän kohtasi suomalaisessa SS-pataljoonassa palvelleen kersantti Onni Niemisen, joka toimi sairaalassa kurinpitotehtävissä.

Railin ja Onnin avioliitto solmittiin 30.4.1944. Heille syntyi neljä lasta, kaksi poikaa ja kaksi tyttöä. Perhe muutti Helsinkiin 1953. Raili ja Onni erosivat 1960-luvun lopulla, ja Raili muutti Espooseen. Työuran viimeinen, varsin pitkä pesti kului Nokia Elektroniikan palveluksessa Espoossa.

Railin suhde omiin lapsiin, seitsemään lapsenlapseen ja kuuteen lapsenlapsenlapseen oli hyvin läheinen. Raili-mummo auttoi voimiaan ja varojaan säästelemättä lastenlasten hoidossa.

Vaikka Ateneumin ovet eivät avautuneet, Raili harrasti maalausta koko elämänsä ajan, vielä pitkästi yli 80-vuotiaana. Perhe ja sukulaiset saivat nauttia Mummon tauluista ja kauniista onnittelu- ja joulukorteista kautta vuosikymmenten.

Joskus elämässä tapahtuu erikoisia sattumuksia. Tässä yksi sota-ajalta: Helsingin yliopiston päärakennus sai täysosuman suurpommituksessa helmikuussa 1944. Seuraavana päivänä Railin koulutoveri käveli Suurtorin halki, jossa oli vielä melkoinen kaaos, muun muassa papereita hujan hajan. Hänen silmiinsä osui Raili Palosen reaalikokeen vastaus. Hän poimi sen maasta ja toimitti Railille. Kauniilla käsialalla kirjoitetut vastaussivut ovat yhä visusti tallella.

Raili Sanelma Nieminen kuoli 10.11.2020 Espoossa. Hänellä oli rintamaveteraanitunnus, ja hän sai haudalleen Gräsan uurnalehdossa veteraaniseppeleen. Hautakivessä on myös lottatunnus.

Lottagalleriaan lähettäneet Pekka ja Pirjo Nieminen.