Siirry sisältöön
Majaneva Taimin potrettikuva - Lottagalleria

Majaneva Taimi

Lotta LääkintäjaostoMuonitusjaostoVarusjaosto

Taimi Majaneva toimi lottajärjestössä erilaisissa lottatehtävissä.

Taimi Majaneva (o.s. Rajala, ent. Turtia) syntyi 1.7.1913 Laukaassa.

Taimi Rajala oli työssä Nuijamaan Konnun kylän tarkkailukarjakkona elokuusta 1935 siihen asti, kunnes Konnusta oli lähdettävä evakkoon v. 1944. Sodan ajaksi työtkin keskeytyivät. Taimi liittyi Lotta Svärd -järjestön Konnun kyläosastoon syksyllä 1935 heti muutettuaan Laukaasta Kontuun töihin.

Lottalupaus Nuijamaalla vuonna 1938, Taimi Rajala mukana.
Lottalupaus Nuijamaalla vuonna 1938, Taimi Rajala mukana antamassa lottalupausta.

Taimi toimi Lotta-osaston puheenjohtajana syksystä 1940. Sota löi leimansa toimintaan ja hän joutui hoitamaan sihteerin töitä Lotta-osastossa sodan aikana. Viimeinen hänen sihteerinä allekirjoittamansa pöytäkirja on tehty 24.11.1943. Lottatyö jatkui erilaisina paikallisina avustustöinä. Lotta-iltoja pidettiin joka toinen viikko, jolloin kuultiin uutisia rintamalta. Tehtiin myös retkiä naapuriosastoihin. Pöytäkirjasta ilmenee, että rintamalle lähetettiin myös paketteja.

Taimi työskenteli Nuijamaan Konnun kylässä koko lottana olo aikansa. Hän suoritti lääkintälottakoulutuksen v. 1938 Nuijamaalla. Talvisodan alettua 1939 hän joutui pitämään kanttiinia Konnussa vajaan kahden kuukauden ajan Porin seudulta kotoisin olleelle ja Konnun kylään majoitetulle 8. ponttoonisiltakuormastolle. Kun se oli siirretty rintamalle, oli ollut kova puute pyykinpesijöistä. Sodan jatkuessa hänet määrättiin pesemään pyykkiä lotta Sylvi Suutarin kanssa Konnussa erään talon karjakeittiössä. Työtä tehtiin lähes ympäripyöreitä päiviä talvisodan loppuun asti. Jatkosodan aikana Taimilla oli hoidettavanaan pieni vauvansa ja appivanhemmat.

Toinen evakkoon lähtö tapahtui kesäkuussa 1944, jolloin 8.9.1940 avioliittoon vihitty Taimi Turtia määrättiin huolehtimaan Konnun kylän karjan yhteisestä kuljettamisesta kohti länttä. Ruuan ja yöpymispaikan löytäminen oli usein vaikeaa, mutta välttämätöntä, sillä lehmiä piti välillä lypsää ja ihmistenkin täytyi välillä levähtää. Lehmät piti saada Artjärvelle saakka. Erästäkin taloa lähestyttäessä oli mahtipontisen tuntuinen isäntä ollut portilla vastassa huutaen: ”Tänne ei sitten karjaa ajeta!” Lehmistä vastuussa ollut lottapukuinen Taimi oli tällöin vastannut suojeluskuntapukuun pukeutuneelle isännälle:

”Miksi sitten olette suojeluskuntapuku päällä? Menkää ja repikää ne heti pois, kun ette enempää ymmärrä! Me emme ole täällä omasta tahdostamme!

Silloin oli portti auennut ja isäntä oli alkanut selittää, että ”jos ei koko peltoa käytettäisi”. Ja niin oli lauma saanut levähdyspaikan yhdeksi yöksi.

Taimi Rajala, takarivissä 4. vasemmalta, lääkintälottakurssilla Nuijamaalla vuonna 1938.
Taimi Rajala lottatovereineen luonnon helmassa - Lottagalleria

Juhannuksena 1944 Taimi jäi sotaleskeksi.  Hän muutti synnyinseudulleen Laukaaseen ja osti sukunsa omistuksessa olleen sukutilan Mehtoniemen ryhtyen viljelijäksi. Hän avioitui uudelleen v. 1949 ja hoiti tilaa sitten miehensä kanssa. Sukupolvenvaihdos tapahtui v. 1976, minkä jälkeen Taimi eläköityi.

Taimi Majaneva kuoli huhtikuussa 1992, mutta ehti onneksi nähdä Lottien ”kunnianpalautuksen” vielä ennen kuolemaansa.

Kuvaus perustuu Taimi Majanevan haastatteluihin sekä hänen tekemiin muistiinpanoihin.