Siirry sisältöön

Lindell Irma

Pikkulotta

Irma Lindell toimi pikkulottana Antreassa.

Irma Sisko Marjatta Lindell (os. Nieminen) syntyi vuonna 1932 Mäntyharjulla.

Mäntyharjulainen maanviljelijäpariskunta Hilja ja Eino Nieminen hankkivat maatilan Antrean pitäjästä vuonna 1939. Perheeseen kuului viisi lasta, joista Irma oli toiseksi nuorin. Sodan puhjettua samana syksynä evakkotaival toi perheen Karhumäen taloon Tammelaan Teuron kylään.

Välirauhan aikana perhe muutti takaisin Antreaan vuonna 1942. Osa kotitalon rakennuksista oli onneksi säilynyt ehjänä. Maatalossa riitti töitä niin vanhemmille kuin lapsillekin.

Vanhemmat olivat isänmaallisia ja äiti oli lotta. Isä patisti tyttäriään liittymään lottiin. Irma liittyi kanssani Antrean pikkulottiin kymmenvuotiaana 1942. Lotat kokoontuivat Talikkalan kansakoululla aina sunnuntaisin. Yhdessä sinne kuljettiin. Pienempien lottien tehtävänä oli leikata lakanoista suikaleita side- ja kääretarpeisiin. Kaikki kylän tytöt osallistuivat kukin voimiensa mukaan. Saatiin isänmaallista kasvatusta ja välillä leikittiin ja laulettiin.

Toinen evakkotaival 1944 toi perheen lopulta Riihiviidan kartanoon Haapahuhtaan Riihimäelle. Sinne rakennettiin uusi kotitalo ulkorakennuksineen ja elämä jatkui. Lottapuku jäi Karjalaan.

Irma osallistui talon töihin äidin apuna. Hän kävi Karjatalouskoulun ja toimi assistenttina. Puolison, Pertti Lindellin, hän tapasi tansseissa. He saivat kaksi lasta. He olivat molemmat töissä Kiipula Säätiössä Janakkalassa, Pertti sähköpuolella. Irma oli käsillään aikaansaava ihminen. Hän harrasti muun muassa posliinimaalausta ja kankaankudontaa.

Näin Salli Salovaara muisteli Irma-sisartaan.

Haastattelu: Vicki Koskela.