Leppänen Glory
Glory Leppänen toimi lottana lääkintäjaostossa.
Glory Leppänen (o.s. Renvall) syntyi 28.11.1901 Pariisissa Ranskassa.
Hänen vanhempansa olivat oopperalaulajatar Aino Ackté ja senaattori Heikki Renvall. Leppänen tuli tunnetuksi näyttelijänä, teatterin johtajana, teatteri- ja elokuvaohjaajana ja kirjailijana.
Lotta Svärd -järjestöön Leppänen liittyi syksyllä 1939. Hän kävi LS-yhdistyksen lääkintäkurssin ja harjoitteli lääninsairaalassa Viipurissa. Liikekannallepanon alkaessa hän sai lottakomennuksen Viipurin aseman ensiapuasemalle, jossa hän lääkitsi evakuoitavia ja auttoi mikäli junissa oli sairaustapauksissa.
Sodan sytyttyä hän sai komennuksen Tienhaaraan, 24 km päähän Viipurista. Juuri ennen joulua 1939 tuli komennus sotasairaalaan entiseen Rauhan parantolaan Imatran lähellä. Parantola evakuoitiin Nokialle Kerholaan. Vapautuksen lottatyöstä hän sai 24.4.1940.
Glory Leppänen nimitettiin Porin Teatterin johtajaksi syksystä 1940 alkaen.
Lainaus kirjasta ”Elämäni teatteria, Glory Leppänen, 1971”
”Kauheasta työtahdista olin vielä aivan läkähdyksissä ja pyörällä päästäni, kun sain maaliskuun alussa komennuksen Tuusulan Päällystökoululle lääkintäkurssille pariksi viikoksi. Syksyllä olin jo komennettu suorittamaan paikallisosastoni pakolliset lääkintäkurssit. Huolimatta viiden kuukauden työskentelystä lääkintälottana talvisodassa kurssit oli suoritettava. Niiden päätteeksi annoin lottalupaukseni juhlatilaisuudessa Porin kirkossa yhdessä kymmenien toisten lottien kanssa. Talvisodan kiireissä ei lupauksen antamisiin ollut aikaa, työ tehtiin niittäkin. Nyt sain määräyksen osallistua Tuusulassa korkeimpaan lääkintäkoulutukseen, minkä lottajärjestö järjesti jäsenilleen.
Oleskelu Tuusulassa täysin toisessa ympäristössä oli virkistävää, kurssit olivat antoisia ja toverini miellyttäviä. Että jälleen joutuisimme käyttämään taitojamme, kukaan ei aavistanut. Saatuani tarpeelliset merkit ja todistukset oppimastani palasin jälleen teatterimaailman töihin.”
Leppänen lähti 1941 Saksan valtion tarjoamalle ilmaiselle teatterin opintomatkalle Saksaan. Matka keskeytyi, kun sota syttyi 22.6.1941 Saksan ja Neuvostoliiton välille. Ryhmä palasi heti Suomeen.
Leppänen sai rintamakomennuksen kenttäsairaalaan rannikon tuntumaan Hangon motin äärelle. Hän vapautui teatterityöhön syyskuussa 1941, jonka jälkeen hän sai rintamakomennuksen Itä-Karjalaa kohti 18.5.1942. Glory Leppäsen lottakomennus päättyi syksyllä 1943 teatterin johtokunnan pyynnöstä.
Glory Leppänen kuoli 26.10.1979 Helsingissä.
Lähde: Elämäni teatteria, Glory Leppänen 1971, Otava