Siirry sisältöön
Kyllikin kuva vanhoilta päiviltä

Lehtonen Kyllikki

Lotta MuonitusjaostoToimisto- ja viestijaosto

Kyllikki Lehtonen toimi lottana muonitusjaostossa sekä toimisto- ja viestijaostossa.

Kyllikki Susanna Lehtonen (o.s. Mononen) syntyi 14.05.1923 Isossakyrössä.

Kyllikin Senja-äidillä oli pitopalvelu ja hän teki kakkuja ja ruokaa häihin ja hautajaisiin Kyllikin auttaessa äitiään kakkujen koristelussa. Opintonsa Kyllikki suoritti talous-, kutoma- ja kauppakoulussa.

Kyllikin äiti oli kokkina elementissään toimiessaan lottana sotilaiden muonittajana, joten oli siis varsin luonnollista, että tytär liittyi myös Etelä-Pohjanmaan Läntisen Piirin Isonkyrön paikallisosastoon. Hän suoritti Etelä-Pohjanmaan Läntisen Piirin Lotta Svärd -piirikurssit 8-22.05.1942 Vaasassa, ja kurssin päätyttyä Kyllikki ilmoitti olevansa valmis rintamalle. Hänen onnekseen Lotta Svärd oli naisten aseeton maanpuolustusjärjestö, sillä asetta ei Kyllikki ollut valmis kantamaan.

Kyllikin lotta-aikainen kuva
Kyllikki lottana.

Ensimmäinen komennus sijaitsi Aleksanteri Syväriläisen Pyhän Kolminaisuuden luostarissa, joka sijaitsi 24 km Lotinapellosta. Sinne Kyllikki matkusti keskikoulun englanninopettaja Palletvuoren kanssa. Nähtyään rintamalla haavoittuneita sotilaita Kyllikki kuitenkin pyörtyi, joten hänet siirrettiin tehtäviin, jotka vastasivat hänen saamaansa erikoiskoulutusta.

Uusi tehtävä viestilottana oli salaisen materiaalin käsittely luutnantti Esko Vaismaan alaisuudessa. Vaikka rintamalla oli kolme muutakin naista, oli Kyllikki ainut lotta. Hänellä oli kaikkina vuorokauden aikoina aseistettu sotilasvartija turvanaan aina kun hän liikkui työ- ja majapaikan välillä. Ilmapiiri oli ystävällinen ja kaikki tulivat hyvin keskenään toimeen. Ruokakin oli hyvää koska Kyllikki sai syödä upseerien kanssa. Rintamalta tuli kuitenkin äkkilähtö, kun venäläiset lähestyivät. Kyllikin piti jättää kaikki taakseen.

Kyllikki toimi sen jälkeen 2600:n (VI AKE eli kuudennen armeijakunnan esikunta, joka toimi Pohjois-Karjalan sotatoimialueella) toimistoapulaisena vuoden 1944 tammikuun alusta. Hänen tehtävänsä oli selvittää tuntolevyjen ja henkilökortiston avulla kaatuneiden omaisten yhteystietoja.

Siviiliin hän siirtyi 15.08.1944. Pian kotiuduttuaan Kyllikki avioitui Pauli Lehtosen kanssa, ja parille syntyi kaksi poikaa. Perhe muutti Yhdysvaltojen Ohioon vuonna 1949. Miehensä Paulin kuoltua 13.08.1983 Kyllikki muutti Floridaan. Aikaisemmin Suomessa Kyllikki oli ottanut osaa nuorisoseuratoimintaan ja Floridassa hän toimi aktiivisesti suomalaisessa seurakunnassa, kalevalaisissa, sekä pohjalaisten ja sotaveteraanien toiminnassa.