Siirry sisältöön
Aino muonituslottana

Lehtinen Aino

Lotta Muonitusjaosto

Aino Aliina Lehtinen (o.s. Ruuna) syntyi 1920 Sakkolan Pannusaaressa.

Talvisodan ja jatkosodan ajan 1939–1941 perhe oli evakossa Kylmäkoskella Suomelan talossa. Aino työskenteli Kylmäkosken tehtaalla, missä valmistettiin ruumisarkkuja. Syyskuun 4. päivänä 1941 hän matkusti Parikkalaan odottamaan pääsyä sotatoimialueelle. Hän oli viikon Parikkalassa, jonka jälkeen siirtyi siivousryhmän mukana Sakkolan kyliä siivoamaan. Majoitus oli Haidermaassa ja esimiehenä toimi Maikki Holttinen. He siivosivat kyliä vuoden loppupuolelle saakka.

lottapukuinen Aino tasapainottelee oksalla
Ainon kuva lottapuvussa

Aino pääsi muonituslotaksi Isolle Valkjärvelle 32. sotavankileirille 18.12.1941. Leirillä oli kaksi lottaa, Aino, Elvi Naskali sekä yksi toimistolotta. Lotat muonittivat vartiomiehiä. Ruoka oli kuulemma huonoa ja sitä oli liian vähän, vangeilla vielä huonompaa. Näin kirjoittaa Aino muistivihossaan. Hänellä oli vihkoissa ylhäällä leirillä työskennelleiden vartiomiesten nimet. Ainon kertoman mukaan sotavankileirillä oli myös ruotsalaisia vartijoita. Ruotsalaiset vartijat ottivat kesällä 1942 aurinkoa katolla alastomina. Se oli 21-vuotiaalle ujolle nuorelle naiselle siihen aikaan vähän ahdistava kokemus, kun Aino kertoi kokemuksesta yli 40 vuotta myöhemmin. Elo-syyskuussa 1942 Aino pääsi siviiliin kotiin Pannusaarelle. Hän kirjoitti 1943 kronikoita illanviettoihin ja aseveli-iltoihin. Kronikat ovat yhä tallessa. Ainon sisko Linda Ruuna toimi myös lottana.

Aino ja hänen siskonsa muonituslottina
Aino ja hänen siskonsa Linda Ruuna.
Aino ja vartiomiehet
Elvi Naskali ja Aino vartiomiesten kanssa.
keittäjälotat
Aino, Elvi Naskali ja keittäjät.
muonituslottia ja vartiomiehiä
Elvi Naskali ja Aino vartiomiesten kanssa.
Aino ja Elvi
Aino ja Elvi Naskali.
Aino ja Elvi muonituslottina
Elvi Naskali ja Aino.
lottia ja vartiomiehiä
Elvi Naskali ja Aino vartiomiesten kanssa.
oleskelulupien kirjoittaminen
Sakkolan kunnanesikunnassa kirjoitetaan oleskelulupia. Ainolla ei vielä lottapukua. SA-kuva.

Sodan jälkeen Aino oli karjatalousharjoittelija Sääksmäellä Rapolan kartanossa. Vuosina 1945–46 hän kävi käytännöllistä karjanhoitokoulua puoli vuotta (Toijala tietopuolinen). Aino oli vuosina 1946–1960 karjakkona Sääksmäen kunnan tilalla Kemmolassa 14 vuotta. 1960 muutti Aino Sääksjärven kansakoululle. Hän työskenteli siivoojana eläkeikään vuoteen 1983 asti. 

kuva Ainosta, otettu Lempäälässä
Aino, kuva otettu Lempäälässä.
Ainon sisko lottapuvussa
Ainon sisko Linda Ruuna.

Aino lauloi Sääksmäen ja Lempäälän kirkkokuorossa yhteensä 40 vuotta. Hän oli mukana diakoniatoiminnassa. Hän oli innokas käsityöihminen ja kutoi kangaspuilla mm. mattoja ja pyyheliinoja. Pyyheliinojen kuteet oli Sakkolasta tuotua pellavaa. 

Aino Lehtinen kuoli vuonna 1999.