Kuusisto Hilkka
Hilkka Kuusisto toimi pikkulottana ilmavalvonnassa.
Kevättalvella 1944 meillä oli täällä muonituslottakurssi, jonka piti Maja Genetz. Kurssi kesti ehkä 2 kuukautta. Se päättyi lottavalaan Oulaisten kirkossa toukokuun lopulla. Olin just täyttänyt 18 vuotta.
Hilkka Kuusisto syntyi 1.4.1926 Oulaisissa.
Olin 12-vuotias, kun talvisota alkoi. Kävin yhteiskoulua, mutta koulunkäynti loppui kun miesopettajat kutsuttiin sotaan, myös naismaisterit joutuivat lottatöihin. Pitäjään tuli koulutuskeskus ja alokkaita koulutettiin yhteiskoulun kentällä. Me pikkulotat olimme ”perunateatterissa” ja kanttiinihommissa sekä juoksutyttöinä.
Välillä taas käytiin kouluakin. Taas alkoivat lottatyöt, kun alkoi jatkosota. Tänne tuli 60. sotasairaala. Olimme ilmavalvonnassa, teimme käsitöitä (sukkia sotilaille), myimme arpoja ja Marskin päiväkäskyjä. Olimme sankarihautajaisissa kunniavartiossa ja hoidimme hautoja. Sotilaspojat olivat siltavahteina. Olin sotasairaalassa toimistotehtävissä, kun olin käynyt konekirjoituksen alkeiskurssin, jota piti evakkorouva Sortavalasta.
Kaikki elintarvikkeet olivat kortilla jaettavia. Mutta mun koti oli pienviljelyspaikka, joten ruoka ei loppunut, kun itsellä kasvoi viljakin. Vaatteista tahtoi tulla pula, kaikki takitkin käytettiin myös nurjalta puolelta. Lampaita piti pitää, että sai villalankaa. Rukin ääni oli tuttu, kun äiti kehräsi joka välissä, mitä ”vapaata aikaa” oli. Ilmahälytyksiä oli silloin tällöin. Ikkunoissa oli mustat paperit ettei näkynyt valoa. Sähköä säästettiin. Lehdissä oli kyltti: ”Muista aina säästää sähköä”. Sitten oli toinen ohje: ”Kuulut kotirintamaan, tukahduta jokainen kuulopuhe, juoru, huhu”. Kirjeitä sensuroitiin ja niissä oli yliviivauksia, jos oli sopimattomia asioita kerrottu. Radio tuli kotiini vasta 1943. Uutisia ei tahtonut kuulla, kun ”Tiltu” kailotti päälle. Tiltu kertoi myös, kuka oli saatu just sotavangiksi. Hän olikin meidän pitäjän poika. Sitten kun Tiilikainen piti rintamakatsausta, Tiltu huusi: ”Älkää viitsikö herra Tiilikainen valehdella!”.
Kevättalvella 1944 meillä oli täällä muonituslottakurssi, jonka piti Maja Genetz. Kurssi kesti ehkä 2 kuukautta. Se päättyi lottavalaan Oulaisten kirkossa toukokuun lopulla. Olin just täyttänyt 18 vuotta. Pääsin lottavalalle, mutta kesäkuun 9.päivä alkoi Kannaksen suurhyökkäys ja haavoittuneita tuli sotasairaalaan. Välirauha tuli marraskuussa 1944, muta sota ei ollut loppu vielä. Alkoi Lapin sota, joka päättyi vasta huhtikuun 27. päivä 1945.
Elämäntyöni tein farmaseuttina. Olin ensin yksityisapteekissa ja loppuvuodet Oulaskankaan sairaalan sairaalalääkevarastossa.