Siirry sisältöön
Kyllikin lottakuva

Kota-aho Kyllikki

Lotta Muonitusjaosto

Kyllikki Kota-aho toimi lottana muonitusjaostossa.

Kyllikki Vilhelmiina Torkko (myöh. Kota-aho) syntyi Kurun Riuttaskorvenkylässä 19.11.1917. Koti oli tavanomainen muutaman peltohehtaarin ja lehmän maalaistalo. Jo rippikouluikäisenä Kyllikki joutui ottamaan vastuun karjanhoidosta äitinsä sairastuttua ja kuoltua keuhkotautiin 1933. Kyllikki olisi halunnut saada koulutusta, mutta siihen ei ollut mahdollisuutta. Koulunkäynti jäi neljään luokkaan kansakoulua. Hän osallistui omalla paikkakunnalla mm. Martta-järjestön järjestämiin kursseihin.

Kyllikki liittyi 20.1.1935 Lotta Svärd järjestöön ja antoi lottalupauksensa 6.12.1935. Kyllikki kuului Lotta Svärd Pohjois-Satakunnan piirin Kurun paikallisosaston muonitusjaostoon.

Isänsä avioiduttua 1939 uudelleen oli talossa emäntä ja Kyllikin oli mahdollista irtautua kotitilansa töistä.

Kyllikin lottapalveluksesta ei ole löytynyt sopimuksia. Parhaiten hänen lottatyönsä vaiheitaan voi seurata lotta-aikaisen muistokirjansa merkintöjen avulla. Muistokirjaan lottakaverit ja sotilasväki ovat tehneet merkintöjään kirjaten nimensä lisäksi yleensä sekä paikan että ajan.  Kyllikillä on myös valokuvia näistä henkilöistä ja paikoista, osa nimettyinä, suurin osa ilman merkintöjä.  Kyllikki on valokuvia katseltaessa pystynyt liittämään niihin joitain muistitietoja, vaikka henkilöiden nimet eivät aina ole tulleet mieleen. Kyllikin Lottamuistio on säilynyt ja siinä lueteltuina lottakaverien ja sotilasväen nimiä ja yksiköittensä peitelukuja.

Kyllikin lottakomennuspaikat muistokirjansa mukaan:

Kyllikki oli muonituslottana Autokenttävarikolla Novaja Tiiksassa. Hän on kertonut, että autokorjaamon miehet olisivat hänelle opettaneet auton ajamista, mutta se ei Kyllikkiä kiinnostanut.

muonituslotta Kyllikki Kota-aho
Kyllikki valmistamassa metsoa ateriaksi lottakomennuksella autokenttävarikolla Novaja Tiiksassa 1942.
Kyllikki ja muita lottia pakettiauton luona
Lomalta juuri tullut Kyllikki istumassa sivuttain auton ulkopuolella ja ystävä Laura Haukijärvi Kyllikin vasemmalla puolella keskellä. Tyyne Piirainen auton sisällä. Novaja Tiiksa.

Sodan jälkeen Kyllikki palasi lapsuuskotiin Torkolle. Hän avioitui 1951 virtolaisen Arvo Kota-ahon kanssa. He asettuivat asumaan Kurun Riuttaskorvenkylään Kota-aho nimen saanutta pientilaa. Perheeseen syntyi kolme lasta. Perhe sai nauttia Kyllikin hyvästä perinteisestä kotiruoasta (imelletty perunalaatikko, sienilihapullat, joulukinkku, vehnäpulla, livekala, mämmi, sima, läskisoosin ja suolatun kalan lisäksi ja tietysti lätyt makean hillon kera).

Kyllikin kengät
Kyllikin puupohjaiset kengät, tuotu Karhumäen suunnalta Kumsanjoen takaa.

Koska Kyllikin oma koulunkäynti oli jäänyt vähäiseksi, oli hänelle ja puolisolleen tärkeätä, että lapset saivat kouluttautua pitkälle kykyjensä mukaan. Myöhemmin Kyllikki ja Arvo ostivat Kyllikin lapsuuden kodin Torkon ja asuivat sitä, kunnes elämän loppuvuosiksi muuttivat Kurun kirkonkylään. Kyllikki jäi leskeksi 1999 ja kuoli 97-vuotiaana 2015. Kyllikin tärkein harrastus oli käsityöt, joista todisteena ovat edelleen monet räsymatot, ryijyt, tyynyt, villasukat, applikoidut pöytäliinat.

Tietoa ja valokuvia Kyllikin lapsuudesta, suvusta sekä elämästä vähän lotta-ajan jälkeenkin on teoksessa:

Kota-aho Ulla ja Kota-aho Eeva, Puntasjärven seudulta Suutarilankoskelle. Kurun Riuttasen sukuja ja entistä elämää valokuvin, 2015, 2. korj. ja täyd. painos. ISBN 978-952-93-6061-1. Kirjpaino: Saarijärvi Offset Oy.