Koski Elna
Elna Koski toimi pikkulottana Lappeessa.
Elna Kaarina Koski (os. Mikkola) syntyi Lappeen Vilkjärvellä 9. lokakuuta 1926. Hän varttui maatalon nuorimpana, joten hän tottui ajan tavan mukaan työntekoon niin navetassa, pellolla, puutarhassa ja sisällä kotitalossa. Talvisodan aikana hän 13-vuotiaana osallistui siskojensa kanssa kylän naisten järjestämiin käsityötalkoisiin. Kotilampaiden villasta neulottiin lapasia, polvenlämmittimiä ja kypärämyssyjä, jotka lähetettiin rintamalle.
Vasta välirauhan aikana Elna liittyi Pulsanosaston Pikkulottiin. Kotikylältä heitä oli siellä useampi tyttö, yhteensä Pulsanosaston ”Tähtösiä” oli 30 tyttöä. Ohjaajana toimi asemanhoitajan rouva Vatka. He valmistivat ohjelmaa erilaisiin tilaisuuksiin, järjestivät arpajaisia ja viljelivät perunaa koulun tontilla. Saaduilla varoilla he avustivat sotaleskiperheitä. Lähistölle perustettuun Mäntyniemen sotasairaalaan he hankkivat verhot ja kävivät siellä myös viihdyttämässä.
Elna olisi halunnut olla enemmänkin pikkulottien toiminnassa mukana, mutta kodin työvelvoitteet eivät antaneet siihen mahdollisuutta. Talvella 1942 tilat määrättiin luovuttamaan tietty määrä puutavaraa. Elna joutui 15-vuotiaana ajamaan hevosella metsästä valmiit tukit, ratapölkyt ja halot Pulsan asemalle. Myös muita maatalon hevostöitä Elna teki sinä vuonna ja seuraavinakin, sillä kaikki kolme veljeä olivat sodassa. Omalla työpanoksellaan hän osallistui kansan yhteiseen selviämishaasteeseen. Pikkulotissa saadut elämän ohjeet yhdessä lapsuuskodin henkisen ja hengellisen perinnön kanssa viitoittivat Elnan elämän taipaletta.
Hän avioitui 1940-luvun lopulla ja asui miehensä kanssa Kotkassa. Yhdessä he kasvattivat ja kouluttivat kolme lasta. Elna sai elää sisältörikkaan elämän aina 96-vuotiaaksi asti.
Tiedot kirjasi Elnan tytär, Tuula Kivistö, äidin kertomisten ja muistiinmerkintöjen pohjalta.