Siirry sisältöön
Hilkka manttelissa ja lottalakissa

Korkama Hilkka

Lotta LääkintäjaostoToimisto- ja viestijaosto

Hilkka Korkama toimi lottana lääkintäjaostossa ja viestijaostossa.

Hilkka Korkama (os. Skogster, vuodesta 1935 Kuusterä) syntyi 5.5.1923 Hämeenlinnassa. Hilkka aloitti Hämeenlinnan tyttölyseon vuonna 1932. Hän liittyi Lotta Svärd-järjestön Hämeenlinnan yhdistykseen jo ennen sotia. Aluksi hän oli pikkulotta ja iän karttuessa lotta.

Ensimmäiselle komennukselle Hilkka joutui 16-vuotiaana lääkintälotaksi Hämeenlinnan lääninsairaalaan, josta oli muodostettu 35. sotasairaala. Työt sairaalassa jatkuivat jatkosodan sytyttyä, mutta päättyivät Hilkan saatua septisen kuumeen ja yleismyrkytyksen sormeen tulleesta haavasta.

Toiselle komennukselle Hilkka lähetettiin Hangon rintamalle viestilotaksi. Komennus alkoi 7.11.1941 saapumisella Taalintehtaan (Dalsbruk) satamaan, josta moottorivenekuljetuksella Hiittisten kautta edelleen Bolaxin linnakkeelle. Siellä tähystystorneista tulevat viestit vihollisaluksista ja -lentokoneista oli otettava vastaan ja lähetettävä edelleen tykistötulesta huolimatta. Näistä töistä hän sai Mannerheimin allekirjoittaman kunniakirjan ja II luokan vapaudenmitalin.

Joulun jälkeen Hilkka palasi Hämeenlinnaan jatkamaan opintojaan ja hänet julistettiin ylioppilaaksi keväällä 1942 ilman ylioppilaskirjoituksia. Heti ylioppilasjuhlien jälkeen hän joutui kolmannelle komennukselleen, tällä kertaan viestilotaksi Karjalan kannakselle Koiviston linnakkeelle. Komennus ei kuitenkaan kestänyt kauaa, sillä heinäkuun lopulla tuli tieto, että Hilkka oli hyväksytty 6.8.1942 alkavalle Sairaanhoitajarkoulun kurssille.

Kurssin aikana Hilkka rakastui ja alkoi seurustella kouluaikaisen ihastuksensa kadetti Erkki Korkaman kanssa ja he menivät kihloihin 4.6.1943. Häät suunniteltiin pidettäväksi 26.12.1943 morsiamen kotona Hämeenlinnan Nikkaritalossa, mutta naimisiinmenolle ei meinannut herua lupaa koulun johtajattarelta useista anomuksista huolimatta. Lupa saatiin lopulta viime tipassa. Myöhemmin Hilkka lopetti sairaanhoito-opintonsa odottaessaan pariskunnan esikoista. Yhteensä heille syntyi kolme lasta.

Upseeriperheiden tapaan perhe muutti Erkin komennusten vuoksi usein. 50-luvun alussa he asuivat muutaman vuoden Helsingissä, kunnes muuttivat Hämeenlinnaan, jossa asuivat 60-luvulle asti. Erkin jäätyä osaeläkkeelle perhe muutti Tampereelle.

Lasten ollessa pieniä Hilkka oli enimmäkseen kotiäitinä. Sodan jälkeen hän työskenteli Hämeenlinnassa Alkon konttorissa, Mensa Oy:n myyntikonttorissa sekä Yhteiskunnallisen Korkeakoulun / Tampereen Yliopiston kansliassa kanslistina 60-luvulla. Hilkka toimi pitkään myös  SPR:n veripalvelussa sekä potilaan ystävä -toiminnassa vapaaehtoistyössä.

Hilkka oli myös aktiivinen kirjoittaja. Hän viimeisteli ja puhtaaksikirjoitti historiateoksen Tapparasta tankkeihin ensimmäisen osan (Erkki Korkaman kirjoittaman osan). Hän myös kirjoitti omakustanteena omaelämänkertaisen muistelmateoksen Ovi eiliseen sekä teoksen Kenttäposti Aikansa e-mail, Hilkka ja Erkki Korkaman arkistoidut kirjeet vuosilta 1939-1945.  Lisäksi hän kirjoitti useita artikkeleita mm. Tampereen sotaveteraani-lehteen sekä Aamulehteen.

Puolison kuoltua hän eleli leskenä vielä yli 30 vuotta antaen lämpöään ja hellyyttään kolmelle lapselleen, seitsemälle lapsenlapselleen ja kahdelletoista lapsenlapsenlapselleen. Hilkka nukkui rauhallisesti ikiuneen 16.11.2016.