Siirry sisältöön
Irja 10-vuotiaana

Kokkonen Irja

Pikkulotta

Irja Kokkonen toimi pikkulottana Pielisjärvellä.

Lotta Svärd -järjestössä pikkulottana oli mukava olla, naapurin lotat otti mukaansa. Pikkulotat laittoivat ruokaa ja tiskasivat.

Irja Eila Kyllikki Kokkonen syntyi 1932 Pielisjärvellä. 

Ennen sotavuosia Irja asui maanviljelyspaikalla ukkinsa ja mummonsa luona viiden enonsa, tätinsä ja äitinsä kanssa. Lapsuudestaan Irjalla on hyvät muistot. Irjalla oli myös kolme sisarpuolta. Lapsena mummon sisko ollut Amerikassa ja tullut käymään Suomessa. Hän olisi vienyt Amerikkaan, mutta mummo ei laskenut.

Irja liittyi Lotta Svärd -järjestöön Lieksan Pielisjärvellä. Talvisota alkoi 30.11.1939 ja evakkoon lähtö tuli 3.12.1939, he päätyivät Lapinlahden kirkolle. Sieltä matka jatkui Pällikkään kylälle, jonne muutti mummo, ukki, kaksi enoa, täti ja vielä mummon äiti. Välirauhan aikana perhe palasi takaisin Pielisjärvelle. Takaisin paluumatkalla oli talvi – maaliskuuta, paljon lunta. Vanha mummo oli halvaantunut, häntä jouduttiin kelkalla vetämään umpihangessa. Koti oli kylmä, kun he pääsivät perille. Enot oli sodassa kuuden vuoden ajan.

Jatkosodan aikaan Irja oli pikkulottana. Lotta Svärd -järjestössä pikkulottana oli mukava olla, naapurin lotat otti mukaansa. Pikkulotat laittoivat ruokaa ja tiskasivat. Sotilaat kun tuli, heille kannettiin teetä/korviketta. Pikkulotat laittoivat sidontatarpeita, Sarkala oli suojelukunnan talo, jonne tuotiin haavoittuneita, ja arkussa ruumiit. Lotat järjesti iltamia, joissa Irjan osa oli lausua. ”Raja railona aukeaa, edessä Aasia, Itä, takana Länttä ja Eurooppaa, varjele vartia sitä ” Mannerheim kun kävi Lieksassa, oli pikkulotat kunniavartiossa. Irjalle hänen vierailunsa muistuu mieleen ihan kunnia-asiana, Mannerheim taputti jokaista pikkulottaa päälaelle.

Sodan jälkeen Irja jatkoi koulunkäyntiä. Hän joutui olemaan opettajan perheessä lastenhoitajana. Koulun jälkeen hän meni äidin luokse ja sieltä Tiensuun emäntäkouluun. Sieltä hän lähti harjoitteluun Kiteelle ja neuvojaopistoon Suonenjoelle. Pielavedelle Irja tuli Pienviljelijäyhdistykselle kotitalousneuvojaksi. Työ jatkui Kuopiossa Maanviljelysseuralle järjestöneuvoja.

Irja meni naimisiin 1956 Pielavedellä. Hän oli miniänä viisi vuotta, sinä aikana syntyi kolme lasta, lastenlapsia neljä. Irja jäi leskeksi vuonna 1977, kun mies hukkui kotirantaan. Irja sitkeydellä vienyt perhettään eteenpäin. Hän on ollut torikauppiaana 40 vuotta ja myynyt torilla itse leipomiaan tuotteita. Sen jälkeen lapset saanut maailmalle hyviin ammatteihin. Nykyään lapset auttavat arjen asioissa, kuten siivous- ja lämmitysasioissa.

Kuvassa Irja 10-vuotiaana.