Siirry sisältöön
Hilkan ylioppilaskuva

Koho Hilkka

LottaPikkulotta Muonitusjaosto

Hilkka Koho toimi pikkulottana ja lottana muonitusjaostossa Hausjärvellä.

Hilkka Hellin Koho (o.s. Keskelä), syntyi 9.1.1924 Hausjärvellä ja asui siellä koko elämänsä ajan.

Hilkka liittyi pikkulottiin, kun pikkulottatoiminta alkoi Hausjärvellä vuonna 1935. Hilkan kotikylä Hikiä kuului Lotta Svärd -yhdistyksen Hausjärven paikallisosaston I kyläosastoon. Hilkka kertoo kotiseutuneuvos Lasse Toivolan historiikissa ”Auroin, miekoihin, miettehin. Kertomus suojeluskunnan ja lottien toiminnasta Hausjärvellä 1917–1944” seuraavasti: ”Olin muonituslotta. Meijerin yläkerrassa pidettiin myyjäisiä ja niillä rahoilla hankittiin hyvää, jota Viattomien lasten päivänä käytiin viemässä perheisiin, missä oli useita lapsia. Koko iso roikka mentiin kelkoilla näitä viemään… Pikkulottana ollessani Palanderin koululla oli jonkinmoinen esikunta, jota olimme muonittamassa Mannilan Hellin, nykyisin Ylöstalon, ohjauksessa. Koulun saunapadassa keitettiin ruokaa. Myöhemmin Ahjolassa kuorittiin perunoita.” Hilkka osallistui viimeiselle vuonna 1941 Hausjärvellä pidetylle muonituskurssille Karhin koululla. Myöhemmin Hilkka muisteli tyttärilleen, että hän muonituksen lisäksi kääri siteitä rullalle, kutoi sotilaille sukkia ja seisoi sankarihautajaisissa kunniavartiossa.

Olin muonituslotta. Meijerin yläkerrassa pidettiin myyjäisiä ja niillä rahoilla hankittiin hyvää, jota Viattomien lasten päivänä käytiin viemässä perheisiin, missä oli useita lapsia. Koko iso roikka mentiin kelkoilla näitä viemään…

Hilkka kävi kansakoulun naapurikylässä Kurussa, josta siirtyi aikanaan Riihimäen yhteiskouluun. Hilkka pääsi ylioppilaaksi vuonna 1944. Seuraavaksi Hilkka opiskeli farmasiaa Helsingin yliopistossa valmistuen vuonna 1948. Tuolloin hän oli jo naimisissa Kurkijoen pojan, Mauri Kohon kanssa. Nuoret olivat tavanneet toisensa Kurun nuorisoseurantalossa Maisalassa. Mauri oli muuttanut Hausjärven Kuruun tilanhoitajaksi Pitkälän tilalle, jonka Mauri ja Hilkka myöhemmin lunastivat itselleen. Avioiduttuaan Hilkka, hämäläisen rautatieläisperheen farmaseuttitytär, tuli miniäksi ja nuoreksi emännäksi karjalaiseen perheeseen. Talouteen kuuluivat myös Maurin evakkovanhemmat ja täti. Myöhemmin Hilkan isäkin muutti asumaan tyttärensä kotiin.

Hilkka ja Mauri saivat kolme tytärtä ja kuusi lastenlasta. Lastenlastenlapsia syntyi Hilkan elinaikana yhdeksän. Hilkka piti vanhemmistaan ja appivanhemmistaan huolta loppuun saakka ja oli apuna myös lastenlasten, etenkin lähimpänä asuvan tyttärensä lasten hoidossa.

Hilkka teki elämäntyönsä maatalon emäntänä. Hän oli aktiivisesti mukana kylän riennoissa sekä paikkakunnan järjestö- ja yhdistystoiminnassa, mm. Hausjärvi-Seurassa, Maatalousnaisissa, Martoissa ja nuorisoseurassa. Luottamustehtäviä hänellä oli Kurun koulun ja Hausjärven yhteiskoulun johtokunnissa sekä Hausjärven seurakunnassa. Hilkan kauneudentaju tuli esiin harrastuksissa, joista hänen sydäntään lähellä olivat käsityöt, erityisesti kangaspuilla kutominen, ja huonekasvien sekä puutarhan hoito.

Maatalon töiden ohella Hilkka ehti työskennellä joitakin vuosia osa-aikaisena sivukirjastonhoitajana Hikiän kirjastossa. Oitin apteekissa hän työskenteli farmaseuttina siinä vaiheessa, kun karjasta oli tilalla luovuttu.

Hilkka Koho kuoli vuoden pimeimpänä päivänä 22.12.2015.