Klemola Alli
Alli Klemola toimi lottana varusjaostossa.
Alli Klemola (ent. Puosi, o.s. Närvänen) syntyi Hattulassa Merven kylässä Olga ja Jalmari Närväsen ainokaisena 28.8.1913. Kouluaikoina Alli kärsi ankarasta migreenistä. Huolimatta usein toistuvista sairaskohtauksista huolellinen Alli hoiti jo kauppakouluajoistaan (1928-1930) lähtien kauppias-isänsä kirjanpidon vuosien ajan.
Kädentaidoissa erityisen lahjakas Alli valmistui Helsingin Käsityönopettajaseminaarista vuonna 1935. Sitä ennen hän oli suorittanut vuoden kestäneen kutomokoulutuksen Helsingin Käsityöopistossa tekstiilitaiteilija Greta Pohjanheimon johdolla. Jo vuonna 1930 Alli oli liittynyt Lotta Svärd –järjestöön, sotavuosina hän oli Kanta-Hämeen piirin Hattulan paikallisosaston varusjaoston jäsen. Elokuusta 1938 Alli oli Lotta Svärd –järjestön koulutustyössä toimien sodan aikana päätoimisesti mm. ompelimon johtajana, pesulakurssin johtajana, eläinlääkintäkurssin toimitsijana ja HTK:n johtajana 23.12.1944 saakka.
Talvisodan alettua Allille lankesivat mm. Hattulan kunnan siirtoväenhuollon piirimiehen tehtävät.
Myöhemmin mm. kesä-heinäkuussa 1941 hän toimi L S varusjaostoneuvojana Hämeenlinnan varuskuntapesulassa lotille pidettyjen kurssien ohjaajana vastaten samalla kurssien huollosta ja kurssilaisista, huhtikuusta 1940 kesään 1941 asti hän opetti sotilasvarusteiden korjaamista ja valmistamista eri puolilla Suomea, loppuvuodesta myös Viipurissa. Työ jatkui kesällä 1943 mm. Karhumäessä pesulajunassa ja autopesulassa.
Yksityiselämässään Alli ei säästynyt sodan aiheuttamilta murheilta. Heinäkuussa 1941 solmittu avioliitto upseeri Heimo Puosin kanssa päättyi neljän kuukauden kuluttua puolison kaatumiseen Karjalan kannaksella. Postissa saapui hääonnitteluja, kun jo rakkaan puolison hautajaiset oli pidetty. Usko Jumalaan, läheiset ja rakastavat suhteet vanhempiin sekä mieluinen työ pidettynä lottakurssien opettajana olivat pelastus surun keskellä.
Sodan jälkeen Alli oli Sosiaaliministeriön palveluksessa sotaleskikurssien johtajana ja pukuompelun opettajana, suorittaen yhtaikaa useita ammattiinsa liittyviä kursseja. Riihimäen Tyttölyseon käsityönopettajan virkaa Alli hoiti vuosina 1945-1947 ja vuosina 1950-1956 hän toimi tyttöjen käsityön tuntiopettajana Hämeenlinnassa Vanajan Kotitalouskeskuskoulussa sekä Kalvolassa. Vuodesta 1956 eläkkeelle jääntiin asti 1974 Allin työpaikka oli synnyinkunnassa, Hattulan kunnan kansalaiskoulun käsityönopettajana. Päivätyön ohessa hän piti monena vuonna iltaisin kansalaisopiston askartelukursseja.
Alli avioitui uudelleen v.1950 ja hyvästä, harmonisesta avioliitosta Aimo-puolison kanssa ehti vielä syntyä tytär. Ystävät olivat Allille aina tärkeitä ja vanhuuden päiviinsä asti hän hoiti ystävyyssuhteitaan esimerkillisesti. Alli haudattiin rakkaiden vanhempiensa ja miehensä vierelle Hattulan uuden kirkon hautausmaalle 96-vuotiaana kesän kynnyksellä 2010 siniristilipun, lottapukuisen ystävän ja lukuisten muiden ystävien saattelemana.