Siirry sisältöön
Maijan kuva

Karma Maija

Lotta

Maija Karma kuvitti Lotta Svärd -lehteä.

Ann-Maj ”Maija” Karma (vuoteen 1931 asti Gustafson) syntyi 11.12.1914 Mikkelissä. Hän oli kolmelapsisen perheen keskimmäinen lapsi. Hänen isänsä työskenteli lennätinteknikkona rautateillä ja hänen äitinsä oli ollut myös ennen lasten syntymää rautateillä töissä.

Jo nuorena Karma oli kiinnostunut luonnosta, ja tämä näkyy hänen taiteessaan ja kuvituksessaan. Hänen lahjakkuutensa havaittiin jo kansakouluaikoina, ja taiteilijauran tavoittelua tuettiin kotona. Karma jäi lapsena hevosen jalkoihin ja sairastui siihen liittyen tuberkuloosiin. Tästä johtuen hän joutui  viipymään Kuopion lääninsairaalassa, jossa kulutti  aikaansa piirtämällä paperirullaan. Tätä voidaan pitää jonkinlaisena varhaisena alkuna hänen uralleen.

Ollessaan 17-vuotias Vuonna 1931 , Maija vaihtoi sisarustensa esimerkkiä seuraten sukunimensä Gustafsonista Karmaksi.

Karma valmistui ylioppilaaksi 1934 ja aloitti opinnot Helsingin yliopistossa. Hän löysi tiensä yliopiston piirustuslaitokselle, ja opiskeli piirustussalissa. Häntä rohkaistiin hakemaan opiskelemaan Ateneumiin, ja vuonna 1935 Karma aloittikin Ateneumissa taideteollisuuskeskuskoulun piirustuksenopettajalinjalla. Opinnot kestivät kolme vuotta ja hän valmistui kuvaamataidon opettajaksi 1938. Karman ensimmäiset kuvitukset julkaistiin Ylioppilaslehden vappunumerossa 1938, ja niin hän ajautui pikkuhiljaa  kuvittajan uralle.

Koska vastavalmistuneelle kuvaamataidon opettajalle tai mainospiirtäjälle ei ollut töitä, Karma jatkoi opintojaan Turun piirustuskoulussa vuosina 1938-1939. Siellä hän tutustui eri tekniikkoihin, kuten etsaukseen, muovailuun  ja maalaukseen. Hän sai myös piirustuksenopettajan sijaisuuden Turun ruotsinkielisessä kotiteollisuuskoulussa Åbo kvinnliga Hemslöjdskolanissa. Samalla hän täydensi opettajan osaamistaan opiskelemalla koulun kutoma- ja ompelulinjalla.

Karma ehti toimia kuitenkin opettajan työssään vain kuukauden ennen tavisodan alkua. Sota-aikana hänen taiteellinen uransa sai sysäyksen eteenpäin, ja hänestä tuli Lotta Svärd lehden kuvittaja. Aluksi hän toimi tilauksesta, myöhemmin hänestä tuli lehden vakituinen kuvittaja, kuvittaen lehteä vuodesta 1939 lehden ja lottajärjestön lakkauttamiseen 1944 asti. Karma kuvitti runoja ja novelleja sekä teki opetuksellisia sarjakuvia, joissa päähahmona oli Lotta Valpuri. Karma käytti ahkerasti kuvituksissaan eläviä malleja, ja malleiksi pääsivät myös lottakurssien kurssitoverit.

Jatko-sodan aikana hän työskenteli myös Huhtamäki-yhtymälle mainosgraafikkona. Jatkosodan päätyttyä Karma työskenteli hetken Suomen Kirjassa, kunnes se meni konkurssin. Sen jälkeen hän teki töitä usealla suurelle kustantamolle freelancerina. Hän myös täydensi taiteellista osaamistaan grafiikan kursseilla ja vapaassa Taidekoulussa 1950-luvun loppupuolelle saakka. 1944 Karma muutti Helsinkiin muuttaneiden vanhempiensa luokse, mikä mahdollisti hänelle täysipäiväisen keskittymisen piirtämiseen. Varsinaisen taiteilijadebyytin Karma teki 1943, kun hänen töitään oli ensimmäisen kerran esillä Turussa.

Maija Karma tunnetaan erityisesti Zachris Topeliuksen satujen, Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen satupuun ja Aapelin Vinski-kirjojen kuvittajana. Myös monien muiden suomalaisten kirjailijoiden teokset ovat saaneet Maija Karman kuvituksen. Lastenkirjojen kuvituksen lisäksi hän kuvitti lehtiä ja oppikirjoja, mm. Kultaisen aapisen. Lisäksi hän on myös maalannut ja tehnyt metalligrafiikka, joita ei ole tarkoitettu kuvitukseksi kirjoihin tai lehtiin. 1970-luvulla lapsuuttaan eläneet saattavat muistaa myös hänen kuvituksensa Lea Pennasen Piilomaan pikku aasi-kirjasta tehtyyn tv-sarjaan, jota esitettiin Pikkukakkosessa.

Uransa aikana Maija Karma sai useita palkintoja. Hänelle myönnettiin Rudolf Koivu-säätiön palkinto vuosina 1954, 1958, 1961, 1964 ja 1968. Hän on saanut WSOY:n palkinnon nuorten kirjallisuuden edistämiseksi 1977, tunnuspalkinnon 1985 ja Lastenkulttuurin valtionpalkinnon 1981. Lisäksi hän on saanut kunniamaininnan Bratislavan kansainvälisessä näyttelyssä 1981 ja Suomen kuvakirjapalkinnon 1984.  Maija Karma on saanut myös Toisen luokan Vapauden mitalin 1940 sekä Lotta Svärdin ansiomitalin.

Maija Karma kuoli Helsingissä 23.10.1999.