Siirry sisältöön
Kaarinan kuva

Kari Kaarina

LottaOrganisaatio ja kunniajäsenet

Kaarina Kari oli kehittämässä lottien hiihto- ja kävelymerkkijärjestelmää.

Kaarina Kari syntyi Kuhmalahdella vuonna 1888.

Kaarina aloitti koulunsa Tampereella ja vuonna 1908 hän aloitti voimistelunopettajaopinnot Helsingissä. Valmistuttuaan voimistelunopettajaksi Kaarina Kari siirtyi opiskelemaan lääketieteelliseen tiedekuntaan, saadakseen paremman pohjan voimistelunopetusta varten. Lääketieteen lisensiaatin tutkinnon hän suoritti vuonna 1925.

Lottajärjestön Helsinki III paikallisosaston puheenjohtajana Kaarina Kari toimi vuosina 1919-1920.

Lottajärjestön keskusjohtokunta pyysi 1920-luvun alkupuolella kahta suomalaista naisliikunnan asiantuntijaa Kaarina Karia ja Anni Collania miettimään Lottajärjestön hiihto- ja kävelymerkin suorittamiseen vaadittavia harjoitteita. Hiihto- ja kävelymerkkijärjestelmä luotiin edistämään lottien liikuntaharrastusta. Ensimmäiset ohjeet merkin suorittamisesta vuonna 1924 kuuluivat seuraavasti:

Lottien hiihto- ja kävelymerkin saa se lotta, joka yhden vuoden kuluessa (ei tarvitse olla kalenterivuosi), tekee kolmen kilogramman selkäreppua kantaen yhteensä kymmenen 10 kilometrin pituista hiihto- ja kävelyretkeä. Näistä matkoista tulee vähintään kolmen, enintään viiden olla hiihtoretkiä, loput kävelyretkiä, eivätkä retket saa tulla suoritetuiksi puolta vuotta lyhyemmässä ajassa.

Suoritus tapahtukoon kilometripylväillä varustetulla tiellä tai erityisesti sitä varten mitatulla matkalla. Matka kuljetaan levähtämättä. Rikkimenneitten välineitten korjaukseen menetettyä aikaa, jos se ei kestä 5-10 minuuttia kauempaa ei lasketa levoksi.”

Kaarina Kari työskenteli Tyttönormaalilyseon voimistelun ja terveysopin lehtorina vuosina 1927-1956 sekä Suomen Naisten Liikuntakasvatusliiton puheenjohtajana vuosina 1921-1954. Hänet tunnetaan myös Lapin vaellusmatkailun pioneerina 1930-luvulla. Kari oli ensimmäinen nainen, joka vaelsi Halti-tunturille.

Vuonna 1936 Berliinin Olympialaisissa Kaarina Kari edusti Suomea. Talvisodan aikana hän työskenteli lääkintäassistenttina. Vuonna 1949 Kari oli mukana perustamassa Kisakallion urheiluopistoa. Koulujen hiihtolomaviikko oli niin ikään yksi Kaarina Karin innovaatioista.

Kaarina Karille myönnettiin professorin arvonimi vuonna 1959.

Kaarina Kari menehtyi vuonna 1982.