Siirry sisältöön
Saimin lottakuva

Järvinen Saimi

LottaPikkulotta IlmavalvontaMuonitusjaostoToimisto- ja viestijaosto

Saimi Järvinen toimi lottana muonitusjaostossa ja ilmavalvonnassa Jaakkimassa ja Nivassa.

Saimi Kaarina Järvinen (o.s. Kaksonen) syntyi Jaakkimaan Metsämiklin kylässä 2.6.1922. Saimi kävi kansakoulun kotikunnassaan, asui isänsä ja setänsä perheiden kanssa yhteisomistuksessa olevassa maatalossa. Täällä hän sai viettää onnellisen lapsuuden leikkien serkkujensa ja veljiensä kanssa. Saimi oppi myös monia maataloustöiden alkeita lapsuutensa aikana.

Lottatoiminnan Saimi aloitti liittymällä Lotta Svärd -järjestön pikkulottiin kansakoulun jälkeen, jo ennen sotien alkua. Hän kävi pikkulottien kokoontumisissa naapurin tyttöjen kanssa Jaakkimassa. Saimi teki lottavalan vuonna 1939 ja liittyi Lotta Svärd -järjestöön vuonna 1940. Lottakortin hän sai kuitenkin vasta 5.1.1943.

Ollessaan 17-vuotias (1939) Saimi oli muonitustehtävissä Jaakkiman Lahdenpohjan rannikkotykistön varuskunnan keittiössä. Samana vuonna hän oli myös auttamassa karjan evakuoinnissa Kesälahdelle. Kesälahdelle tehty evakuointi oli erittäin raskas, sillä pakkanen jäädytti monot jalkoihin kiinni, ja lehmät kaatuilivat Pyhäjärven liukkaaseen sohjoon. Saimin sukset varastettiin myös samalla matkalla. Talvisodan päätyttyä Saimi toimi kotiapulaisena Ruotsissa sekä Helsingissä jatkosodan alkuun saakka.

Jatkosodan alettua vuonna 1941 Saimi liittyi työkomppaniaan ja lähti Lahdenpohjaan siivoamaan, korjaamaan viljaa sekä raivaamaan sodan jälkiä. Näitä töitä hän teki vuoden 1941 loppuun saakka. Vuonna 1942 Saimi ilmoittautui Nivan iv-asemalle. Siellä hän toimi ilmavalvontalottana. Ilmavalvontapaikka sijaitsi Nivan uudessa kansakoulussa. Saimilla oli sinne matkaa vain kuusi kilometria kotitalostaan. Saimi toimi ilmavalvontalottana jatkosodan loppuvaiheisiin asti. Saimi suoritti myös lotilla tarkoitetun ilmavalvontakurssin.

Jatkosodan lopussa Saimi oli vielä karjankuljetustehtävissä Jaakkimasta Etelä-Pohjanmaalle Närpiön asemalle, josta oli vielä 20 kilometrin kävelymatka karjan sijoituspaikkaan Pirttikylään. Lopulliseksi asuinpaikaksi Saimin vanhemmat saivat Isonkyrön Tervajoelta kahdeksan hehtaarin tilan, joka on edelleen perillisten hallussa.

Vuonna 1946 sodan jälkeen Saimi avioitui iv-asemalla toimineen entisen vartiopäällikön Oiva Järvisen kanssa. Saimi oli kotiäitinä kolmelle lapselleen ja toimi maatilan emäntänä Loimaalla vuodesta 1954 ja Karunassa vuodesta 1961 lähtien.

Eläkepäivänsä Saimi vietti Paimiossa ja Turussa. Hän toimi aktiivisesti Turun Seudun Lottaperinneyhdistyksessä ja Turun Seudun Rintamanaiset yhdistyksessä. Saimi nukkui pois Turussa 82-vuotiaana kotisänkyynsä kohtuullisen hyvävointisena. Hänen uurnansa on laskettu Turun hautausmaan veteraanilehtoon.

Saimin lottatarina löytyy myös Youtubesta: