Jääkoski Helmi
Helmi Jääkoski toimi lottana lääkintäjaostossa.
Helmi Ester Jääkoski (ent. Forssell, nimi vaihtunut 1935) syntyi 19.1.1896 Hausjärven Ridasjärvellä. Ylioppilaaksi tultuaan hän opiskeli kieliä, muun muassa latinaa, venäjää ja ranskaa Helsingin Yliopistossa. Tultuaan Valion palvelukseen vuonna 1927 Helmi Jääkoski toimi aluksi silloisten tohtorien A. E. Sandelinin Ja A. I. Virtasen konekirjoittajana. Hänen vakituiseksi työpaikakseen tuli kuitenkin Valion laboratorio, jonne hän siirtyi vielä samana vuonna. Näin alkoi Helmi Jääkosken merkittävä toimi maailmankuulun professori A. I. Virtasen legendaarisena sihteerinä, joka kesti poikkeuksellisen pitkän ajan, yli 43 vuotta.
Vuodesta 1929 lähtien hän sai myös tehtäväkseen hoitaa perustetun Kemiantutkimus-Säätiön kirjanpitoa ja kassaa. Vaativien tehtävien lisäksi neiti Jääkoski hoiti myös esimiehensä johtaman Biokemiallisen Tutkimuslaitoksen saksankielisen kirjeenvaihdon ja julkaisujen kääntämisen aina vuoteen 1959 asti. Myös ruotsin- ja englanninkielisen kirjeenvaihdon hoitamiseen hän monesti osallistui. Sihteerin tehtäviin liittyen hänelle kuului myös tutkimuslaitoksen henkilöasioiden vaativa tehtävä. Henkilöstöpäällikkönä Helmi suoritti muun muassa haastattelut ja hänen tärkein kysymyksensä kuuluikin: ”Ette kai vain ole naimisissa ettekä kihloissa?” Naimattomuuskriteeri koski vain naispuolisia tutkijoita, laitoksen tutkijamiehistä suurin osa oli perheellisiä.
Neiti Helmi Jääkoski tuli sihteerintehtävissään kosketuksiin myös kaikkien maassamme vanhempaan polveen kuuluvien biokemian alan tutkijoiden ja biokemiaa opiskelevien ylioppilaiden kanssa. Näin hän saattoi monesti jopa merkittävällä tavalla vaikuttaa nuorten tutkijoiden elämänuraan hyvän ihmistuntemuksensa ja diplomatiansa perusteella.
Hänen monista harrastuksistaan on mainittava erityisesti musiikki ja laulu sekä romaaniset kielet, italia ja espanja. Myös rehti isänmaallisuus on tunnusomaista hänelle, kuten se oli myös hänen suuresti arvostamalleen esimiehelle. Tämä oli ilmennyt myös neiti Jääkosken osallistumisesta vastaavanlaisiin järjestötoimintoihin, kuten Lotta Svärd järjestöön, jossa hän toimi sotien aikaan lääkintälottana.
Neiti Jääkosken saavutettua korkean iän hän jäi eläkkeelle, ilmeisesti vasten tahtoaan. Kun eläkeuutiset saavuttivat sihteerin, 70-vuotias neiti Jääkoski oli hyvin tuohtunut ja kulki laboratoriohuoneesta toiseen selittäen, että ”ajatella, professori panee minut nyt eläkkeelle”. Neiti Jääkoski sanoi kysyneensä professorilta: ”Miksi minun pitäisi jäädä eläkkeelle, ettehän Tekään professori ole eläkkeellä, ja mehän olemme lähes yhtä vanhoja.” Neiti Jääkosken entiset työtoverit ja runsas tuttavien joukko Valion ja osuusmeijerijärjestön piirissä toivottivat hänelle kuitenkin onnea.
Seuraavat terveiset jätti Professori A. I. Virtanen eläköityneelle sihteerilleen:
Sihteeri Helmi Jääkoski
Kun Te nyt täytätte 75 vuotta ja olette ollut sihteerinäni 43 vuotta, pyydän lausua Teille syvän kiitollisuuteni suorittamastanne vaativasta työstä, Ne monipuoliset tehtävät, joita Te olette sihteerinäni suorittanut, ovat vaatineet älykkyyttä, tahdikkuutta ja yleensä ominaisuuksia, jotka nostavat ihmisen työn korkealle tasolle, Näin on ollut Teidän työnne laita. Kun työn täyttämät vuodet lähestyvät loppuaan meiltä molemmilta, olen iloinen siitä, että voin antaa Teille korkeimman arvosanan yhteistyöstämme.
Kun Teidän kuntonne on vielä aika hyvä ja voitte siten matkustaa Välimeren maihin tutustumaan antiikin kulttuuriin, lahjoitan Teille matkarahat Välimeren maihin,
Toivon Teille vielä monia terveyden vuosia, Vaimoni yhtyy näihin toivotuksiin.
Helsingissä tammikuun 19 pnä 1971
– A. I, Virtanen
Professori Virtasesta on myös tehty näytelmä ”Virtanen”, jonka on käsikirjoittanut Kemirassa työskentelevä Ilkka Pollari. Keskeiseksi henkilöksi nousee Virtasen, Kekkosen ja Karströmin lisäksi Helmi Jääkoski, jolla oli tunnettu asema laboratorion moraalin vartijana.
Helmi Jääkoski kuoli vuonna 1975 Vantaalla, Vapaalassa.
Henkilöesittely on kooste seuraavista artikkeleista:
– Matti Kraula. ”Henkilöstö uutisia”. Karjatuote -lehti.
– Pekka T. Heikura & Leena Laitinen. ”Biokemiallinen tutkimuslaitos oli A.I. Virtasen valtakunta”. Kemia lehti (1/2010).
– Seija Mäkinen. Kahdeksan vuotta nobelistin opissa. Kemia lehti (1/2010).