Siirry sisältöön
Irja Viljamaan häät Ensio Viljamaan kanssa.

Irja Viljamaa

Lotta Muonitusjaosto

Irja Viljamaa toimi muonituslottana Kouvolassa.

Irja Kyllikki Viljamaa (o.s. Priha) syntyi 26.9.1918 maanviljelijäperheeseen. Irja vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Huovilan sukutalossa Valkealan pitäjän Kouvolan kylässä Kymijoen rannalla viidestä sisaruksesta nuorimpana. Hänellä oli vanhempiin sisaruksiinsa nähden enemmän aikaa harrastaa lukemista ja runojen ja päiväkirjojen kirjoittamista kotoa perityn isänmaallisuuden ja uskonnollisuuden hengessä. Nuoruuteen kuului romanttisten tulevaisuuden haaveiden lisäksi myös arkista toimintaa kotitilalla ja Valkealan nuorten maatalous kerhossa. Irjan isä Otto ei sen ajan tavan mukaan pitänyt tarpeellisena antaa tytön jatkaa koulunkäyntiä pidemmälle, vaikka opettajakin Kouvolan kylän kansakoulussa kehotti. Täydennystä tuli myöhemmin jo avioliiton solmimisen jälkeen Inkeroisten talouskoulussa.

Sota syttyy

Talvisodan syttyessä marraskuussa 1939 silloin 21-vuotias Irja aloitti aktiivisen toiminnan Kouvolan kylän lotissa. Irjan tehtävänä oli toimia muonitus lottana toisten kylän tyttöjen kanssa. Viime sotien aikana rautateiden risteysasemaa Kouvolaa vihollinen pommitti useasti ja lotatkin joutuivat monenlaisiin huolto- ja valmiustehtäviin.

Irja Viljamaa keväällä 1940.

Keväällä 1940. Irja ensimmäinen oikealla.

Ryhmäkuva Kouvolan lotista ja suojeluskuntalaisista.

Irja toisessa rivissä neljäs oikealta.

Muonituslottia Kouvolassa  1940. Irja edessä vasemmalla.

Perhe-elämää

Muonitus lottana ollessaan Irja tapasi tulevan miehensä, nuoren helsinkiläisen ylioppilaan Ensio Viljamaan, joka silloin oli vänrikkinä pioneerijoukoissa Korialla. Pari tapasi kylän palokunnantalon, ”Meksikon”, tansseissa ja häitä vietettiin Huovilassa maaliskuussa 1942. Irjan unelmissa oli aina ollut ”sivistynyt” mies ja sitähän helsinkiläispoika Ensio Viljamaa oli. Tytär Inari Irja Anneli, syntyi 28. 1. 1943. Nuori aviomies joutui rintamalle ja vielä Lapin sotaankin, mutta säästyi sodan päätyttyä ainakin fyysisiltä vammoilta ja suoritti Huovilasta käsin lakitieteen opintonsa loppuun ja saavutti myöhemmin varatuomarin arvon. Perhe siirtyi myöhemmin Kouvolasta Lappeenrantaan, missä Ensio toimi kaupungin notaarina ja sen jälkeen Lauritsalan kauppalansihteerinä. Irja oli koko avioliittonsa ajan perheestään huolehtiva kotirouva, joka otti ahkerasti osaa rouvien ompeluseura— ja hyväntekeväisyystoimintaan.

Irja Prihan ja Ensio Viljamaan kihlakuva.

Kihlaparin lomamuisto 6.10.1941.

Irja Viljamaan häät Ensio Viljamaan kanssa.

Irjan ja Ensio Viljamaan häät Huovilassa 30.8. 1942.

Irjan myöhemmät vuodet

Irja oli kotipiirinsä ulkopuolellakin tunnettu vieraanvaraisuudestaan ja hyvästä ruoanlaittotaidosta. Leskeksi jäätyään (Ensio kuoli eläkkeellä ollessaan Lahdessa 31. 1. 1971) Irja muutti Lahdesta Kouvolaan tutulle vanhalle kotiseudulleen vielä elossa olevien sisarustensa ja syntymäkotinsa läheisyyteen. Kouvolassa Irja osallistui kuolemaansa asti esimerkiksi talvisodan päättymisen juhlallisuuksiin vielä elossa olevien vanhojen sota-ajan lotta- ym. ystäviensä kanssa.

Irja Viljamaa talvisodan muistomerkin paljastustilaisuudessa Kouvolassa 1989.

Talvisodan muistomerkin paljastustilaisuus Kouvolassa 30.11.2989. Irja toisessa rivissä ensimmäinen vasemmalla.

Irjan ja Ension tytär Inari Viljamaa sai aviopuolisonsa kanssa kaksi poikaa, Tomin ja Tepon. Lapsuudessa veljekset viettivät monet lomat Irja-mummon hoivissa Kouvolassa ja mummo oli heitä kaitsemassa Helsingissä vanhempien pitkienkin ulkomaanmatkojen aikana. Näin varsinkin Teppo nuorimpana oli Irjalle hyvin läheinen.

Irja Viljamaa kuoli 1.6.1998.