Siirry sisältöön
Ailin kuva lottapuvussa

Ingerö Aili

LottaOrganisaatio ja kunniajäsenet MuonitusjaostoToimisto- ja viestijaosto

Aili Ingerö toimi lottana monissa luottamustehtävissä Kemijärvellä.

Lottatyössä Aili Ingerö oli innolla mukana perustamisesta lakkauttamiseen asti.

Aili Ingerö (o.s. Tuokila) syntyi 25.2.1891 Kemijokivarressa Koroaiskylässä. Aili oli pienviljelijän tytär, ja hänen perheessään oli seitsemän nuorempaa sisarusta.

Aili oli lapsena innostunut lukemisesta ja koulusta, mutta paikkakunnalle vasta perustettuun kouluun hän pääsi vasta kahdeksanvuotiaana. Aili kirjoitti päiväkirjassaan: ”Kansakoulussa opin rakastamaan isänmaatani. Kotona opin rehellisyyden, jota vanhempani aina teroittivat. Oppikouluun oli suuri halu, mutta ei ollut varoja ja Kemi oli liian kaukana”. Rippikoulun jälkeen Aili pääsi Turkuun kauppakouluun, palasi sitten kotiseudulle ja sai myöhemmin Rovaniemeltä töitä kaupassa, konttorissa ja myymälässä.  Hän muutti vuonna 1910 Kemijärven Kauppa Oy:hyn, missä hän tapasi tulevan aviomiehensä Väinö Ingerön.

21.4.1920 Aili oli mukana perustamassa Lotta Svärd- osastoa Kemijärvelle. Hän toimi alussa muonituspäällikkönä. Lottatyössä Aili Ingerö oli innolla mukana perustamisesta lakkauttamiseen asti. Hän kävi muonitus-, lääkintä-, varus- ja ilmavalvontakursseja sekä keskusjohtokunnan toimisto- ja viestikurssin. Hän oli myös kurssien johtajana. Sodan aikana Aili toimi piirikunnan toimisto- ja viestintäpäällikkönä, ja rauhan aikana paikallisosaston puheenjohtajana piirijohtokunnassa, sekä tyttötyönjohtajana. Kun Lappia alettiin evakuoida, Aili oli järjestämässä evakuoimissuunnitelmaa ja monella tavalla sitten auttamassa evakuoinnissa. Sodan loputtua alkoi evakkojen paluu, ja Aili oli aktiivisena auttamassa ja hänet nimettiin sotaorpohuollon asiamieheksi.

Sodan jälkeen Aili ja Väinö Ingerö elvyttivät taas kauppansa toimintaa. Aviomies-Väinön kuoleman jälkeen vuonna 1946 Aili Ingerö jatkoi kaupan pitämistä perheensä kanssa. Kaupan lopettamisen jälkeen Aili asui muutaman vuoden lastensa luona ja palasi sitten kotiin Kemijärvelle. Aktiivisena ja sosiaalisena ihmisenä hän liittyi Mannerheimin lastensuojeluliiton ja Sotilaskotisisarten paikallisyhdistyksen toimintaan. Hän oli aktiivinen myös Pelastakaa Lapset ry:n, Marttojen ja Kalevalaisten naisten toiminnassa. Hänelle myönnettiin talvisodan muistomitali, jatkosodan muistomitali, Lapin risti, 1. luokan vapaudenmitali ja Lotta Svärd ansiomitali.

Aili Ingerö kuoli 23.5.1987.