Siirry sisältöön
Helvin kuva mustassa asussa

Hyrynkangas Helvi

Pikkulotta

Helvi Hyrynkangas toimi pikkulottana Kiimingissä.

Helvi Hyrynkangas (os. Pääkkönen) syntyi 30.9.1928. Hänen vanhempansa toimivat opettajina. Helvin äiti Anni Pääkkönen oli Kiimingin Lotta Svärdin paikallisosaston ja huoltolautakunnan puheenjohtaja. Helvi liittyi pikkulottiin vuonna 1938.

Talvisodassa Kiimingin lotat paistoivat ruisleipää Pääkkösten perheen omistamassa talossa Vanhaharjun tilan leivinuunissa viikoittain. Armeja nouti leipälastin kuljetettavaksi rintamalle. Koulun loma-aikoina pikkulottana toiminut Helvi myi koulun aitassa lihaa, jota saatiin Kuusamon evakoiden mukanaan tuomista lehmistä. Helvi myös huolehti sisällissodan muistokiven luona olevien kukkien kastelusta. Saavutettuaan työvelvollisuusiän Helvi työskenteli talkoolaisena maatilan töissä Vanhaharjun tilalla.

Helvi pääsi Oulun suomalaiseen Yhteiskouluun syksyllä 1940. Hän jatkoi opiskelua sodan aikana asuen täysihoitolassa. Sodan aikana ja sodan jälkeen oli pulaa kaikesta. Lottajärjestön lakkauttamisen jälkeen Helvin äidin lottapuvusta tehtiin Helville koulupuku, isän manttelista ommeltiin takki ja isän nahkaisesta karttalaukusta teetätettiin kengät.

Helvi kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1948. Hän haki Pudasjärven apteekkiin Lääkintähallituksen hyväksymäksi viralliseksi apteekkioppilaaksi. Farmaseuttiopinnot hän suoritti Helsingin yliopistossa.

Helvi avioitui Seppo Hyrynkankaan kanssa vuonna 1950. Perheeseen syntyi kaksi tytärtä. Helvi työskenteli farmaseuttina Oulun Vanhassa Apteekissa ja Pohjolan Lääketehdas Medipolarissa Oulujoella. Tämän jälkeen hän työskenteli KELA:n sairausvakuutusfarmaseuttina. Helvi valittiin myös eduskuntaan ja hän toimi kansanedustajana 1979-1983. Tämän jälkeen hän työskenteli KELA:n Pohjois-Suomen aluetarkastajana, jääden sairauseläkkeelle 58-vuotiaana.

Helvi toimi luottamustehtävissä Oulun kaupunginvaltuustossa 28 vuotta ja kirkkovaltuustossa kahdeksan vuotta. Lisäksi Helvin oli aktiivinen veteraanijärjestöissä. Hän sai sosiaalineuvoksen arvon vuonna 1998. Hänelle on myönnetty Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan 1. ritarimerkki ja 1. luokan merkki kultaristein, Suomen Leijonan Ritarikunnan kunniaristi ja 1. luokan merkki, Vapaussoturien huoltosäätiön sininen risti.

Helvi Hyrynkangas menehtyi 11.9.2021.

Lähde: Marjatta Keränen, Kirsti Ojala ja Terttu Välikangas: Naiset vastuunkantajina sodan vuosina 1939–1945 (Suomalaisen Naisliiton Oulun osasto ry & Oulun Ympäristön Kalevalaiset Naiset ry).

Helvin kuva kukkakimpun kanssa
Helvi Hyrynkangas.