Hyrkki Marjatta
Marjatta Hyrkki toimi pikkulottana.
Kaisa Marjatta Hyrkki (o.s. Kokkonen) syntyi 2.4.1929 Kuusamossa. Marjatta vietti varhaislapsuutensa Kuusamossa, josta myös hänen äitinsä oli syntyjään. Marjatan isä oli syntynyt Nilsiässä ja toimi Kuusamossa rajavartiostossa. Perhe muutti Varkauteen vuonna 1934, jossa isä siirtyi poliisitehtäviin. Äiti kävi Lottien muonituskurssin. Talvisodan aikana vietiin lapset ajoittain suojaan maaseudulle.
Eeva-sisko (s. 1926) oli auttamassa kouluun pystytetyssä sotasairaalassa ja sai siellä lavantautitartunnan. Hän kuoli myöhemmin, vuonna 1942, kulkutautisairaalassa ja lotat hautasivat hänet kunniamenoin. Eevan haudalla oli pikkulotta-vartio, koska Eeva oli pikkulotta, 16-vuotias. Terttu-sisko syntyi 1933 ja sai myös lavantauti-tartunnan. Irja-sisko (s. 1927) toimi lähettinä ja postinjakajana sairaalassa.
Marjatan isot siskot veivät hänet mukanaan Lottajärjestön toimintaan, koska pikkulotista oli puute. Marjatta itse toimi lottatoimistossa lähettinä; vei isoille lotille rintamamääräyksiä, toimi metsäkanttiinissa apulaisena ja vei kahvin korviketta. Samalla hän pelkäsi desantteja. Lisäksi Marjatta oli motti-metsässä, karsimassa puita, auttoi perunan istutuksessa ja -nostossa, sillä ruuasta oli kova puute. Palkaksi sai yleensä perunavelliä tai puuroa.
Marjatta liittyi 1940 Lotta Svärd -järjestöön ja toimi siellä pikkulotan tehtävissä sekä työskenteli Lottatyttönä. Lapsilla teetettiin tuohon aikaan kaikkia töitä. Perhe asui tuolloin sukulaisten kauppapuutarhan yhteydessä, jossa myös riitti töitä. Isä oli talvisodan rintamalla. Liikekannallepano ja kokoontuminen oli koululla, jossa jaettiin kokardi ja vyö. Sotaan lähdettiin omilla varusteilla, vasta rajalla sai varusteet. Isä kuoli vuonna 1946.
Lotta Svärd -järjestön lakkautuksen jälkeen Marjatta jatkoi koulua Varkaudessa ja suoritti liiketalouden opinnot. Sitten hän lähti vuodeksi Ruotsiin töihin. Palattuaan takaisin, Marjatta pääsi Varkaudessa apulaiseksi töihin tavarataloon, jossa hän viihtyi monta vuotta. Marjatta avioitui myöhemmin kirjaltaja Pentti Hyrkin kanssa ja he saivat kaksi lasta. Perhe muutti töiden perässä Jyväskylään ja Turkuun. Myöhemmin Joensuuhun, kunnes he viimein muuttivat Haminaan. Hamina oli tullut jo aiemmin tutuksi vierailupaikaksi, koska perheellä oli Haminassa sukulaisia.
Marjatta Hyrkki on Kymen Seudun Lotta-perinne -yhdistyksen ry:n perustajajäsen. Yhdistys perustettiin Haminassa vuonna 2004. Lakkautetun lottajärjestön jäsenenä oli Marjatalla ajatuksena saada lottien kuntoutusasiat järjestykseen, Lotta-yhdistykselle oma lippu sekä Haminaan oma muistomerkki lotille. – Nyt nämä kaikki asiat ovat toteutuneet, sanoo Marjatta, kun Lotan päivänä 12.5.2017 paljastettiin Haminassa asiaankuuluva muistomerkki Haminan Kesäpuistossa. Muistomerkissä on teksti: ”Kunnioita mennyttä, usko tulevaan”.
Marjatta haluaa edelleen vaalia ja kunnioittaa Lotta -perinnettä ja tehdä sitä tunnetuksi nuoremmillekin sukupolville. Hän käy usein kertomassa näistä asioista kouluissa, rippileireillä ja itsenäisyysjuhlissa.