Huuskonen Pirkko
Pirkko Huuskonen toimi lottana ilmavalvonnassa ja kanttiinissa.
Pirkko Huuskonen kasvoi pienessä savolaiskylässä, Vesannossa. Paikkakunnalla toimi Lottajärjestön paikallisosasto, johon saattoi poikkeuksellisesti liittyä jo 16-vuotta täytettyään, kun Vesannolla ei ollut omaa pikkulottaosastoa. Pirkko liittyi Lottajärjestöön heti, kun se iän puolesta oli mahdollista.
Talvisodan aikana Pirkko oli muonittamassa kotipaikkakunnalleen saapuvaa siirtoväkeä. Lottakahvila suljettiin ja kahvilarakennukseen sijoitettiin rintamalta tuodut kaatuneet. Sankarihautajaisia oli usein ja monesti Pirkko Huuskonen oli mukana lottien muodostamassa kunniakujassa. Talvisodan aikana Pirkko oli kaksi viikkoa lottakomennuksella Kuopiossa muonittamassa.
Jatkosodan alkaessa Pirkko toimi kotipaikkakuntansa ilmavalvonnassa. Elokuussa 1941 Pirkko lähti Luumäen kautta Lappeelle lottakanttiiniin. Pian kanttiini henkilökuntineen siirrettiin Jääskeen ja sieltä edelleen Ihantalaan. Syyskuussa kanttiini, jossa Pirkko työskenteli, siirrettiin Laatokan pohjoispuolelle, vanhan rajan taakse. Kun divisioona eteni, seurasi esikunta ja lottakanttiini perässä.
Vuonna 1943 Pirkko suoritti Viipurissa kahden viikon pituisen kurssin, joka oli tarkoitettu rintamalla toimiville kanttiinin lotille. Kesän 1944 suurhyökkäys lopetti neljännen divisioonan kanttiinin toiminnan ja Pirkko siirtyi työskentelemään Lappeeseen Lottajärjestön rajatoimiston kanttiiniin, jossa hän toimi aina jatkosodan päättymiseen saakka.
Lähde: Pirkko Huuskonen: Minun sotani – lottatyttö muistelee (1999)