Siirry sisältöön
Katrin lottakuva

Hoppania Katri

LottaOrganisaatio ja kunniajäsenet Muonitusjaosto

Katri Hoppania toimi Joutselan lottien puheenjohtajana.

Katri Hoppania syntyi Kivennavalla, Joutselän kylässä vuonna 1896, monilapsiseen suurperheeseen.

Jo keväällä 1918, kun valkoiset joukot olivat vallanneet Kivennavan kokonaan, ryhtyivät Joutselän naiset auttamaan suojeluskuntalaisia muonittamisessa ja viestitehtävissä. Oma Lotta Svärd -yhdistys Joutselkään perustettiin 17.11.1919. Lotissa toimiminen oli Katrille alusta asti tärkeä asia. Hän liittyi Joutselän lottiin heti perustamisen jälkeen ja toimi 1930-luvulta paikallisosaston lakkauttamiseen saakka Joutselän lottien puheenjohtajana.

1930-luvun alussa Joutselkään saatiin oma suojeluskuntatalo, jossa ryhdyttiin pitämään erilaisia kursseja, järjestämään iltamia ja harjoittelemaan näytelmiä. Katri veljineen osallistui aktiivisesti suojeluskuntatalolla erilaisiin toimintoihin.

Ennen sotien syttymistä Katri hoiti isänsä ja veljensä kanssa Hoppanian taloa ja maatilaa. Lokakuun alussa 1939 määrättiin siviilit poistumaan rajaseudulta. Katri jäi kuitenkin Joutselkään lottatehtäviin. Talvisodassa Joutselän suojeluskuntalaisia oli joukkueen vahvuinen osasto, jonka johtajina toimi Viljam Veijalainen ja Katrin veli Viki Hoppania. Katri itse toimi talvisodan ajan tässä samassa joukkueessa muonittajana.

Talvisodan alkaessa olivat lotat majoitettuna Joutselän suojeluskuntatalolle, josta matkaa rajalle oli vain noin kilometrin verran. Kun venäläinen tykistö avasi tulen 30.11.1939 kello seitsemän aamulla, joutuivat lotat pakenemaan suojeluskuntatalolta kovalla kiireellä, osa vielä yöpukeissaan.

Joutselän paikallisyhdistys lakkautettiin välirauhan aikana syyskuussa 1940 kun Joutselkä oli menetetty Neuvostoliitolle. Katri Hoppania oli mukana kokouksessa, jossa päätös yhdistyksen lakkauttamisesta tehtiin sen perusteella, että yhdistyksen toiminta nähtiin mahdottomana näissä uusissa olosuhteissa.

Jatkosodan aikana Katri kulki evakossa veljensä Antin lapsien kanssa, pitäen heistä huolta, kun isä oli kuljetusjoukoissa Mikkelissä ja äiti Aino ansiotyössä.

Katri Hoppania ei mennyt naimisiin tai saanut omia lapsia. Sodan jälkeen Katri asui Helsingissä. Hän toimi muun muassa professori Zilliacuksen taloudenhoitajana. Pisimpään Katri työskenteli sanomalehti Maakansan nyk. Suomenmaan emäntänä.

Katri oli mukana perustamassa vuonna 1952 Helsinkiin Entiset Kivennapalaiset ry:tä, jonka toiminnassa hän oli pitkään mukana.

Katri Hoppania kuoli vuonna 1982.

Lähde: Eeva Korjula ja Marja-Liisa Koski: Talo Joutselässä