Siirry sisältöön
Kirsti valkoisessa jakussa

Helenius Kirsti

Lotta Muonitusjaosto

Kirsti Helenius toimi lottana muonitusjaostossa.

Kirsti Maria Helenius (os. Lyytikäinen) syntyi 27.6.1921 Mikkelissä hallikauppias Vihtori Lyytikäisen ja vanhainkodin hoitajan, Anna (os. Lokka) seitsenlapsiseen perheeseen. Kirsti kävi koulunsa Mikkelissä kirjoittaen ylioppilaaksi keväällä 1941 Mikkelin Tyttölyseosta.

Sodat katkaisivat opintien. Lotta Svärd -järjestössä Kirsti palveli hänelle rakasta isänmaata mm. muonituslottana. Työelämässä hän ehti nuoruudessaan olla laskenta- ja kirjanpitotehtävissä Osuuskauppa Suur-Savossa ja oy Faner ab:llä.

Kirstin lotta-aineistoa
Kirstin lottajäsenkortti.

Rauhan palattua Kirsti jatkoi Mikkelissä aktiivista harrastustoimintaansa. Hän oli Sotainvalidien veljesliiton Mikkelin osaston naiskuoron, sittemmin Mikkelin Laulusiskot ry:n perustajajäsen, puheenjohtaja ja innokas naiskuorolainen sairastumisensa saakka 1990-luvulle. Kuoro antoi säännöllisesti konsertteja ja traditioon kuuluivat myös ulkoilmaesiintymiset Vappuna Mikkelin kirkkopuistossa.

Kirstin ja miehensä häät, sotilaat tekevät kunniakujan hääparille
Tuore rouva Helenius miehensä kanssa astuu kirkosta.

Teatteriharrastuksessaan hän tapasi tulevan puolisonsa ja avioitui helluntaina 1947 pioneeriupseeri-miehensä kanssa. Perheeseen syntyi kolme lasta. Lastensa koulutukseen hänellä oli alusta asti kannustava ja innostava ote. Tämä pohjautui jo lapsuuden perheen nuorimpien koulunkäynnin kannustamiseen ja tukemiseen.

Opettaminen oli Kirstille luontevaa ja siinä hän pääsi käyttämään lahjojaan niin pedagogina kuin laajan sivistyksenkin hankkineena. Kirsti Helenius oli Mikkelissä tunnettu kotiopettaja, jonka saksankielen, ruotsinkielen, englanninkielen, suomenkielen ja matematiikan kotitunnit tukivat monien lukiolaisten opiskelua ylioppilaaksi. Lapset tiesivät silloin siirtyä muualle leikkimään, kun Äidillä oli oppilaita kotona. Luokanopettajana Kirsti Helenius toimi Kouvolaan muutettua 1960- ja 70-luvuilla erityisesti Kaunisnurmen koulussa ja sittemmin myös Kruununhaan ja Malmin kouluissa Helsingissä asuessa.

Taiteellinen lahjakkuus ilmeni kuoromusiikissa, runojen kirjoittajana ja myöhempinä vuosina myös taidemaalarina, eniten omien rakkaiden Hirvensalmen maisemien kuvaajana lukuisissa öljyvärimaalauksissa. Valokuvaus oli Kirsti Heleniuksen lähes elämänikäinen harrastus. Kilpailujen voittokuvatkin dokumentoivat arjen askareita, kalanperkuuta rantakivillä, luontoa ja lapsia. Kuvat hän osasi rajata tärkeimpään ja huolehti aina kuvattavan aiheen ja taustan sopivasta suhteesta.

Käänny vähän, jatka tekemistä, otan kuvan.


Rakkaiden lastenlapsiensa vaiheita hän kuvasi suurella antaumuksella. Lapset muistavat Kirsti-mummin myös iltalauluista, iltasaduista ja iltarukouksista. Mummi luki lapsille aina mielellään ja samalla laajensi lasten sanastoa ja kielitaitoa. Lasten puhumaan oppimisesta mummi iloitsi erityisesti.

Kirsti Heleniuksen runoja on julkaistu eri lehdissä ja yhtenä niteenä. Esimerkkinä hänen tuotannostaan on runo:

…Ajelin hiljalleen pyörällä

ja nautin kesäillasta

Nyt on kello jo kohta kymmenen

on hämyvaloisaa

keittiön ikkuna on auki

pääskyset kiitävät iltalennollaan

Suuret puut ovat hiljaa

taivaalla punertavia pilviharsoja

Kesä on juuri nyt.

Kirsti Helenius tunnettiin innostavasta, iloisesta ja ahkerasta elämänasenteestaan sekä niistä hänen syvästi kristillisistä arvoistaan, joihin hän turvasi vaikeina aikoina ja ilon päivinä. Kirsti Helenius menehtyi 15.7.2005.

Markku Helenius

(kirjoittaja on Kirsti Heleniuksen poika)