Haikka Sylvi
Sylvi Haikka toimi pikkulottana Sakkolan Petäjäjärven osastossa.
Sylvi Maria Haikka (o.s. Lamppu) syntyi Sakkolan pitäjän Ojaniemen kylässä vuonna 1927.
Ennen sotavuosia Sylvi oli iloinen koululainen, neljän veljen ja yhden sisaren kasvinkumppani, perheen keskimmäinen lapsi. Aloitteellisen Anna-Liisa-äidin vaikutuksesta hän liittyi Lotta Svärd –järjestön Sakkolan Petäjärven osaston pikkulottiin vuonna 1937 osallistuen jokaviikkoisiin kerhotapaamisiin ja kesäleireille. Pikkulotissa leikittiin, pelattiin, laulettiin, kisailtiin, uitiin….
Sodan sytyttyä alkoivat pikkulotan tositoimet. Anna-Liisa-äidin mukana Sylvi osallistui Sakkolan ja myöhemmin itsenäisesti/yksin Raudun esikunnan töihin. Upseerien vaatteet pestiin, huollettiin, korjattiin ja heidän muonituksestaan vastattiin.
Kun sotavuodet taittuivat rauhanaikaan, Sylvi lähti asutuspaikkakunnalta Punkalaitumelta Naantalin emäntäkouluun. Innostava työ Raision tehtailla vaihtui avioitumisen myötä maatalon emännän kiireisiin askeliin ensin Raision Kemppilän yksinäistilalla, myöhemmin lisäksi Halikon Hajalan kylän Muntolan rälssitilalla. Elämää rakennettiin, kolme tytärtä koulutettiin, kolme lastenlasta hoivattiin ja vihdoin ikäihmisenä saa nauttia (toistaiseksi) kahdesta lapsenlapsenlapsesta.
Sylvi on osallistunut aikuisiälläänkin järjestötoimintaan. Raision maatalousnaisten puheenjohtajuus kesti 25 vuotta, Raision kaupungin lautakunnissa vierähti 30 vuotta, Raision kirkkovaltuustossa ja –neuvostossa hän vaikutti 14 vuotta, Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuusyhdistyksessä ahkeroitiin parisenkymmentä vuotta.
Sylvi on aina harrastanut käsitöitä, eritoten kankaankudontaa, voittaen palkintoja mm. huonekalukankaitten ja pöytäliinojen suunnittelu- ja valmistuskilpailuista.
Omasta elämästään Sylvi on todennut;
Miult on olt hyvä elämä!
Siinä asenteessa on mallia ja esimerkkiä nuoremmille sukupolville.